Monday, 31 December 2012

Sekembali dari cuti kawin

Assalamualaikum.

Alhamdulillah, harini aku dah start bekerja semula. Baju baru dengan semangat baru. Tahun baru belum masuk lagi yek. Hehe.

Seminggu tak berblogging, diam tak diam dah 11k viewer blog ni. Sob3, terharu. Hehe. Thanks korang yang sudi singgah2 sini. Harap apa yang kalian dapat dari blog ini bermanfaatlah ye untuk korang semua.

Malas nak cerita panjang, korang layan dulu pic yang aku rasa macam nak bagi korang tengok. Hehe. Ada masa aku upload bebanyak ye. 



Daaaaa......


Wednesday, 19 December 2012

Nasib Si Ikan Keli

Assalamualaikum.

Bagi menghilangkan rasa sedih pada masalah jerawat yang sedang melanda diri, aku nak cerita tentang ikan. Tapi bukan cerita happy tapi cerita sedih jugak. Laaaaa...

Aku sebenarnya rindu nak makan ikan keli. Ye ikan keli. Ikan keli memang favourite aku. Keli masak berlada. Fuh, sampai boss aku pun dah tahu dah. Kalau dia pergi pantry time lunch, mesti dia dah dapat agak lauk apa yang aku akan makan. 

Sumber : macik google
Tapi sejak aku pergi ke pasar besar dekat Seri Kembangan tu, aku jadi kesian. Kesian kat ikan keli. Haaaaa?? gila ke ape aku ni. Bukan2, aku kesian sebab dia kena siang hidup-hidup. Eh, memang la diorang siang hidup-hidup. Lagipun ikan keli memang susah nak mati kan.

Tu memang aku tahu, dan sebelum ni pun aku pernah nampak kat mana-mana pasaraya memang akan buat macam tu. Tapi entah kenapa, lepas balik dari pasar borong Seri Kembangan tu aku jadi camni. Aku tengok ikan keli tu menggeletik menunggu hayatnya habis aku jadi kesian. Ni la dia yang aku makan hari-hari kat opis. Oh no.

Sampai sekarang aku tak boleh nak makan ikan keli. Aku ingat aku dah cukup kuat nak makan ikan keli, tapi bila aku tengok ikan tu tekak aku automatik terus kata NO. Aih, bila la masalah aku ni nak berakhir.

Uhuk3.




Tuesday, 18 December 2012

Jerawat oh Jerawat

Assalamualaikum.

Uhuk3...

Sejak kawin ni jerawat aku yang dah suam-suam kuku naik balik dengan jayanya.

Wawawaaaa...nak nangis je rasa.

Dah la Ahad ni majlis sanding, memang ohsemmm.

Bukan 1, tapi banyakkkk..
Uhuk3 lagi.

Tak sempat dah nak bagi muka ni suci balik. 

Huhu, pasrah.




Monday, 17 December 2012

DIY Design Banner

Madah nak DIY je semua kan. Hehe.

Bukan salah aku tapi kedai kad kawin Hubby takda design yang buat aku jatuh cinta, tu yang datang idea nak buat sendiri.

Dengan bantuan Hubby, akhirnya terhasillah design banner ni. 1st time aku godek2 photoshop. 

Dan hasilnyaaaa......


Taraaaaaaa...hehe..
Tak la perfect,
tapi aku puas hati dengan sendiri punya design.

Hubby kata aku dah boleh ganti tukang design kat kedai kad kawin tu. Hik3. 




Persediaan Kehamilan_Asid Folik

Assalamualaikum.

Weekend lepas sebenarnya plan nak balik kampung. Sekali kira-kira alamak Rabu ni nak balik lagi cuti untuk majlis persandingan pulak. Ingat balik ni nak siapkan apa yang tak siap lagi kat kampung tu. So, telefon mak mintak pendapat dia, dia pun cakap tak payah balik pun takpa, sebab takda apa sangat nak buat, lagipun banyak pakai duit dengan tol minyak semua kan. Hmm, ok mak.

Disebabkan kebuntuan tak tahu nak ke mana, aku pun ajak Hubby cari benda alah ni, Asid Folik. Asid Folik ni bukan untuk orang yang dah mengandung je tau. Yang nak mengandung lagi bagus makan pil ni. Aku ada baca sepatutnya asid folik diambil 3 - 6 bulan sebelum mengandung. Pengambilan asid folik ni dapat mengurangkan risiko mendapat anak cacat terutamanya kecacatan saraf, otak dan saraf tunjang.

Niat ke Guardian nak beli pil kecik-kecik tu je.
Sekali terbeli yang lain jugak. Hehe.
Pati Prun Nur Kasih tu saja nak try.
Mask tu pulak best sangat bau dia, strawberry kan.
Macam nak makan je. Hehe

Aku ingat Asid Folic ni pilnya besar-besar macam panadol. Rupanya comel2 je. Harga pun tak mahal, 1 papan tu RM0.95 je. 

In syaa Allah, semoga perancangan aku dan Hubby dipermudahkan olehNya. Sekarang ni tengok gambar pic baby geram je. Tak sabar nak tunggu turn aku pulak. ^_^



Friday, 14 December 2012

Bangkit Harimau Bangkit

Assalamualaikum.

Sesi meluah perasaan. Hehe.

Walaupun Harimau Malaya tewas malam tadi aku tetap bangga dengan kecekalan diorang.  Mereka dah cuba yang terbaik, tapi nampaknya rezeki tak memihak kepada kita. Siapalah yang nak main untuk kalah kan.

Dengan referee berat sebelah. Badigol sood betol. 

Perang psikologi yang Thailand gunakan memang sangat2 menjadi.

Dengan aku2 skali rasa nak nangis tengok Fadhli Shaz kena kad merah. Huhu.

Ok dah tu je yang aku nak tulis. Korang mesti tengok jugak kan. Kalau ada yang tak setuju dengan luahan jiwa raga aku ni sila pendam dalam hati je ek. Hehe.


***
5 minit sebelum wisel bunyi, siaran tv aku terputus. 
Semut-semut berkeliaran bertempiaran kelihatan. 
Huh, tv aku pun tak nak bagi aku tengok 
detik2 kekalahan Malaysia. 


SELAMANYA HARIMAU MALAYA



Thursday, 13 December 2012

Go HARIMAU MALAYA..

Huhu.

Semua orang sebok pasal bola. Aku pun nak menyebok jugak la walaupun ........... Hehe. Dup dap dup dap jantung aku nak tunggu perlawanan malam ni. Nak tengok Harimau Malaya menundukkan 'changsuk' aka Gajah Perang. Harap-harap diorang boleh buktikan yang kita boleh walaupun dengan perang psiko dan layanan buruk mereka terhadap pasukan Malaysia.

Serius aku kecewa dengan layanan pihak penganjur Thailand terhadap pemain kita kat sana. Diorang datang ke negara kita sebagai tetamu, kita layan baikkkk punyeeee. Sekali bila kita ke sana apa yang diorang buat. Gerammmm aku tau. Macam di Indonesia dulu pun pasukan kita kena macam ni jugak. Huhu, sedih aku. Apa lah dengki sangat diorang ni dengan Malaysia kan. Hmmm.....

Ok rynn, jangan emosi2 sangat, kita tengok berita Metrol ni kejab ek.

Kehkehkeh....
Lawak tahap gaban.
10 kali aku baca pun masih nak gelak jugak.
Hehehheheeee....terbaik la sape yang buat.
Hilang rasa geram aku kat Kap Kung Kap ni.
Hihihiii...

Tapi disebabkan tu jugak lah, aku bangga jadi rakyat MALAYSIA. Tak kira siapa, kawan atau lawan kita tetap memberikan layanan yang terbaik. Kita tetap bersikap profesional.

Jom kita sama-sama berdoa agar Harimau Malaya berjaya mara ke FINAL.


***
Doa itu aura positif. Mohon salurkan berbanyak-banyak aura positif kepada pasukan HarimauMalaya kita supaya mereka kekal positif - Dato Dr. Haji Fadzilah Kamsah


SELAMANYA HARIMAU MALAYA !!!



Goodies Tetamu (Done)

Assalamualaikum.

Rasanya macam dah selesai urusan goodies untuk tetamu majlis. Lega rasanya. Aku malas nak fikir yang rumit-rumit. Balik kampung ritu terus beli, takda nak survey2 dah. 


Ha ni la tempat aku beli goodies.
AS Highway.
Keluar tol Ayer Hitam belah kanan. 
Memang akan nampak kedai ni.
*gambar curi ni. tak ingat copy kat ne. sory ye.

AS Highway ni memang betul2 lepas kita keluar highway dari Tol Ayer Hitam bersebelahan dengan Shell. Kat Ayer Hitam ni memang banyak kedai-kedai perkahwinan, tapi aku lebih suka pergi kat sini, senang parking dan barang-barang pun banyak. Kita boleh nego2 harga dengan pekerja kat sini. Sampai ada sorang cina kat sini dah kenal dengan kami sebab masa nak beli gubahan hantaran nikah pun kami cari kat sini jugak.

Bakal kakak ipar aku ada suggest beli kat 1 kedai ni kat Ayer Hitam jugak, aku  lupa nama dia. Bangunan dia warna merah hitam. Orang Ayer Hitam mesti tahu kot. Kedai ni nampak lebih ekslusif dan cantik. Katanya kat situ lagi murah. Aku memang pernah pergi kedai tu so aku pun ikut jek la. Sekali pergi takda pulak yang berkenan, dan harga macam lebih mahal. Mak aku pun prefer pergi kedai AS Highway ni lagi.

Sekarang ni tugas anak-anak buah aku pulak membuat kerahan tenaga untuk masukkan goodies2 ni dalam kotak. Hehe. Nasib korang  la ek. Bukan selalu pun korang kena dera camni kan. Hihi.


Monday, 10 December 2012

Tempah Kek Kawin

Assalamualaikum.

Aku baru lepas deal dengan akak toke kek ni. Dah lama aku add dia, baru arini aku sembang2 kat mesej fb. Selain mengambil tempahan kek, akak ni jugak ada buat kelas baking2. Memang kalau bukan fb akak ni  haruslah tergoda dengan design2 kek yang cantik dan kemas.


Cantik kan..

Kadang-kadang perkara-perkara last minute yang kita buat boleh buat kita untung tau. Tapi ada jugak yang rugi. Tengok pada nasib. Hehe. Tapi masa majlis pernikahan aku haritu, perkara last minute lah yang membuatkan aku dapat nikah hari Jumaat. Kalau tak memang tak mendapatlah. 

Eh, apa kaitan cerita kek dengan last minute pulak kan. Hehe. Mesti la ada kaitan. Meh aku story ek. Aku terlupa yang aku tak tempah kek lagi. Lagipun bila fikir-fikir balik beli je la kat secret tu kan, senang mudah cepat dan lazat. Hehe. Tapi bila aku teringat kat mak aku, terus aku berubah fikiran. Tu yang jadi last minute.

Mak aku ni jenis tak makan kalau beli kek kat kedai cina atau yang tidak diketahui punca. So untuk mengelakkan dari mak aku tak makan kek yang akan aku beli nanti, aku akan pastikan aku tempah pada orang melayu. InsyaAllah, dijamin kebersihan dan kehalalannya kan. 

Rezeki aku, rupanya akak tu ada buat promotion sempena cuti sekolah ni. 3 tiers kek RM 300. Kalau hari biasa RM 350 dan ke atas. Terus aku teruja. Hehe. Bakal akak ipar aku tempah memang RM 350, tapi dengan orang lain la. Ha nampak tak. Rezeki last minute kan. Hehe.

Nasib la akak ni amik lagi tempahan. Kalo tak, menangis air mata darah lah aku. Heheheheee..

Kek akan direview kat sini ye nanti.. :)




Thursday, 6 December 2012

DIY Kad Kawin Ekspressss

Assalamualaikum.

Uhuk3, bersawang-sawang sudah MEA ni. Tak dan nak update, dengan balik kampung nya, ni pun semalam aku baru balik dari Kursus Teambuilding kat Melaka 3 hari. Memang penat tapi sangat seronok. Badan pun macam dedo-dedo (seram sejuk) jek ni, macam nak demam.

Cerita pasal kad kawin, aku terpaksa diy sendiri sebab kad kawin yang aku tempah tak siap lagi. Ahaaaiiii. Mak aku dah nak edar kat sedara mara kat kenduri kawin rumah sedara kat Kluang. So, aku pun buatlah dengan tanpa rasa bersalah. Kalau dah terdesak kan ape pun boleh. Hehe..

Ni la hasil DIY kad kawinku. Insan-insan terpilih je yang dapat ni. Hehe.

Taraaaaa...
Kertas coklat tu kertas recycle tau.
Aku kan PA, so banyak la simpan sampul2 surat coklat tu..
Potong potong dan tampal.
Jimat tak jimat.
Ni pulak sampulnye. Cute kan. Hehe.
Rubber stamp tu aku tempah kat Warta, Bangi. RM 28 je siap 2 hari. Memang puas hati tempah kat situ. Masa tempah tu aku lupa nak bawak design yang aku dah buat, tapi dia just tanya aku nak macam mana, saiz apa dan detail nak letak kat cop tu. Dalam 15 minit camtu dah siap design. 

Kad tu pun dah siap edar. Maaf ye sedara-sedaraku yang dapat kad DIY yang tak seberapa ni. Mesti diorang fikir sengkek nye aku buat kad sendiri kan. Hmmm, nak wat camne kan. Pasrah jek la.


Tuesday, 27 November 2012

Gelabah

Assalamualaikum.

Ok, majlis sanding tinggal 3 minggu lagi. Aku dah start gelabah. 
Doorgift untuk tetamu tak deside lagi. Ohh, heaven nyeeeee. Mak, tulunnnnn..

Aku boleh senang lenang lagi kat rumah kan. Tido awal la macam dah selesai je majlis aku kan. No!..mulai hari ni, aku kena kerja keras. Kau ni tak amik iktibar lagi ea masa majlis nikah ritu. Huhu. Nak wat camno, perangai aku memang suka buat last minute. Lepas tu suka lah susahkan orang. Hohohoooo. Apa la nak jadi kan.

Tak tak...aku kena mula balik kerja ni jugak. Full stop.




Monday, 26 November 2012

1st Month Already



Alhamdulillah...

♥ Special for Hubby ♥

Senyummu adalah bahagiaku
Ceriamu adalah dambaku 
Gelisahmu adalah kebimbanganku
Air matamu adalah kesedihanku
Kau penglipur lara dukaku
Kau pengiring suka citaku
Bersama kita dalam hari-hari keberkatan
Ikatan ini berawal dari hati atas nama cinta
Jalinan ini bermula dari rasa atas nama sayang
Pertautan ini berasal dari angan atas nama rindu
Sungguh ini adalah cinta, sayang dan rindu
Cinta, sayang dan rindu atas nama pengabdian kepada 
Rabbul Izati
Malam ini bintang bersinar cinta, bulan tersenyum sayang, 
angin mendesir rindu
Wahai bintang, bulan dan angin
Sampaikanlah salam cinta, sayang dan rinduku kepadanya
Sungguh Aku Sangat Mencintaimu kerana Allah




Mabuk Durian Agaknya.

Assalamualaikum.

Malam tadi aku tengok bola sambil buat durian crepe. Tapi banyak aku buat crepe dari tengok bola sebab.... korang paham-paham je la ye. Hehe. Tapi aku tetap sokong Harimau Malaya. 2 hari berturut-turut aku mengcrepekan diri. Aku guna resepi baru. Fuh, jadi tau. Hubby kata lagi sedap dari makan kat restoran yang kitorang makan sebelum ni. Nak tidur pun sempat Hubby bedal seketul. Sarapan pun dengan durian crepe jugak. Dasyat betul penangan durian crepe ni kan...

Disebabkan aku gigih post gambar durian crepe Jumaat lepas kat fb, ramai la kawan-kawan opis aku yang mengidam. Tak sampai hati, tu yang aku buat malam tadi. Siap terus tertidur depan tv. Bila tersadar terus kemas-kemas barang buat crepe. Tapi aku rasa tak larat. Mula-mula perut rasa sakit sangat. Pastu rasa macam nak pitam. Aku tahankan aje. 

Eh, tak boleh jadi ni, terus aku pergi toilet buang apa yang patut. Ya Allah, aku rasa macam nak pitam je dalam toilet tu. Dengan sakit perut lagi. Tekak pulak mula loya-loya. Hmm, ape kena dengan aku ni. Dalam hati 'aku mengandung ke'. Hehe. Lepas tu, terus ke singki, keluar semua apa yang aku makan petang tu. Macam nak terkeluar isi perut. Tak larat berdiri aku duduk. Muntah kat lantai pulak. Jerit-jerit panggil Hubby ambilkan minyak angin. 

Lepas Hubby sapukan minyak angin, terus aku berselubung. Hubby tanya sambil gelak-gelak, aku mengandung ke??Hmm,rasaya tak kot. Sejuk minyak angin tu lama-lama buat aku rasa selesa. Lepas tu terus aku tertidur. Bangun pagi dah ok. 


Alhamdulillah, kakak opis aku kata sedap.
Ramai yang cakap aku dah boleh amik order. Huh, tak larat rasa nak mengadap durian crepe ni. Sampai nak makan pun tak larat dah. Bau pun macam dah kembang tekak. Nampaknya sampai sini saja cerita aku dengan durian crepe. Heheheeee..



*** 
Tak tahu lah mabuk sebab durian atau keracunan.
Ada baby pun bukan. Hehe. 
Cukup cukup sudah..cukup sampai di sini sajaaaaa...
(^_^)


Thursday, 22 November 2012

JOM DERMA UNTUK RAKYAT PALESTIN

Assalamualaikum.

Jom rakan-rakan semua kita sumbangkan sedikit bantuan kepada rakyat-rakyat Palestin yang sedang menghadapi kekejaman dari pihak zionis laknatullah. Sumbangan akan diakaunkan ke tabung AMAN PALESTIN.

Caranya:

Taip PALESTIN RM1/3/5/10 hantar ke 39111


Photo: Jom SMS : PALESTIN RM1/3/5/10 hantar ke 39111

Save GAZA!

Semoga dengan sedikit sumbangan daripada kita dapat membantu mereka di sana.


***
Doa untuk rakyat Palestin.

" Ya Allah, 
sebagaimana engkau pernah menghantar burung-burung ababil menghancurkan tentera bergajah musyrikin
maka kami memohon kepada mu ya Allah, 
turunkanlah bantuanmu kali ini kepada 
orang-orang islam di Palestin
hancurkanlah rejim zionis yahudi sedahsyat-dahsyatnya"
Amin 



Wednesday, 21 November 2012

Homemade Durian Crepe

Assalamualaikum.

Yeay..akhirnya berjaya jugak aku buat durian crepe sendiri. Hehe. Hari Isnin aritu dah try buat, tapi crepe dia dan whipping cream dia tak berapa jadi pulak. So malam tadi aku try untuk kali keduanya. Tengok resepi  macam senang je, rupanya rumit jugak nak buat dia. Patutlah mahal. Berbaloi dengan kos dan tenaga yang keluarkan untuk membuat durian crepe ni. 

Gigihlah aku dan Hubby ke Carrefour balik kerja semalam beli Mixer untuk buat whipping cream. Aritu aku pakai Magic Bullet. Kat buku panduan yang dia bagi boleh guna untuk whipping cream, sekali buat tak jadi pulak. Agaknya tangan aku keras kot. Hehe. Balik rumah makan2 terus mulakan operasi.

Sementara aku tebar crepe kat pan, Hubby lak tolong pukul whipping cream. Sebelum buat aritu aku tanya dia dulu samada dia nak makan ke tak. Kalau tak aku malas nak buat. Yelah kan, kang kalo aku buat takda yang nak makan membazir pulak. 

Jom tengok hasil durian crepe aku ek....


Tadaaaaaaa....hehe..
Nampak sedap tak?

Hubby kata sedap. Cuma crepe dia agak tebal sikit. Kalau yang aku beli sebelum ni crepe dia nipis je, makan tak terasa. Apa lah resepi yang diorang guna ek.... ^_^ 


Tuesday, 20 November 2012

Perabot dah sampai

Assalamualaikum.

Semalam perabot yang aku tempah aritu dah sampai. Alhamdulillah, setakat ni barang-barang yang dihantar takda masalah. Yelah, takut jugak kan bila baca review pasal perabot Cavenzi ni. Aku ada tempah katil kat kedai lain, sampai pun semalam jugak. Tilam pun cari kat kedai lain, dah sampai 3 hari lepas kot. Tilam ni aku beli yang display kat kedai. Kedai tu dah nak pindah, so dia nak jual semua perabot display kat kedai dia. Tilam tu aku tengok kat kedai lain harga dalam RM1600++. Tapi kat situ aku dapat RM 799. Walaupun display punya tapi memang macam baru. Sangat puas hati. Bila dah tidur macam tak nak bangun pulak. Hehe. 


Divan ni sampai dulu.
Jangan memain uolls, yang pasang katil aku ni org BMW. Keh3 
Tengok Hubby jadi pemantau kat belakang tu. 
Aih, sopan santun pulak diorang ni buat kerja.
Aku koyakkan sendiri la.


Malam tadi sebok la kitorang menyusun perabot dan mengemas rumah. Aku kepenatan, last-last Hubby buat sorang. Hehe.



***
Lega hati bila tengok rumah dah lengkap. 
Barulah boleh rasa macam rumahku syurgaku. 
^_^



Friday, 16 November 2012

Jalan-jalan IKEA

Assalamualaikum.

Semalam aktiviti aku penuh betul, bawak Mak Pak mertua dan adik ipar, Dila jalan-jalan. 1 hari berayap kat IKEA. Dengan bersesak-sesak lagi, huhu memang ohsemm. Takut jugak diorang bosan jalan-jalan kat sana, rupanya diorang suka. Tapi yang tak syoknye aku tak dapat nak makan meatball. Ramai gila orang, tak sampai hati nak biar MIL dan FIL tunggu lelama. Kalau aku berdua je dengan Hubby, harus aku paksa dia beratur jugak. Hehe. So aku simpan je la hajat aku tu lain kali. Dah pesan awal-awal kat Hubby, nanti kita datang lagi tau makan meatball pulak. Hehe.


Ni je pic kat IKEA yang ada kt hp..lain2 pic kat ipad Hubby.
Habis shopping, sebelum balik sempat beli durian pancake aka durian crepe kat Sumptuous Dessert. Peh, memang terbaik. Lagi sedap dari Sweetchat Cafe. Meleleh uollsss. Memang tak cukup seulas tu. Haha, macam makan durian betul lak kan panggil ulas.


Awat pic ni taknak rotate...geram tau..
tapi memang sedap gile durian pancake ni. Meleleh.
6 ulas ni RM 10.00. Memang berbaloi.
Balik rumah semua kepenatan. Dan lagi pulak, FIL nak rasa masakan aku. Ha????OMG. Hehe....Bukan ape aku tak berapa kondifen nak masak untuk diorang. 1st time masak untuk mak mertua uolllss. Sape tak gigil kan. Hehe. Tapi aku kuatkan jugak semangat. Semalam jugak besday FIL. So dia request nak makan siakap 3 rasa. Rabu malam kitorang dah shopping barang dapur kat Pasar Borong Seri Kembangan. Malam tadi tinggal masak je.


Dey machaaa..mau juga masuk dalam gamba ka.. Hehe
Alhamdulillah, diorang kata siakap 3 rasa aku sedap. Legaaa..Hik3. Nak snap gambar kang MIL dan FIL fikir aku buang tabiat lak kan. So korang bayangkan je la sendiri ek. Hehe.


Wednesday, 14 November 2012

Terpaksa>paksarela>redhasaja

Assalamualaikum.

Aku baru balik dari kampung. Penat tapi seronok. Balik kampung pun tak duduk rumah. Ahad gerak dari Putrajaya pukul 11.00 pagi untuk ke wedding kawan sekolah Hubby di Kluang, petangnya terus ke rumah aku di Kota Tinggi. Pagi Isnin pulak ke bandar untuk uruskan hal pelamin dan cari baju untuk family masa majlis nanti. Malam pulak ke Kluang balik. Pagi Selasa terus pulang ke Putrajaya bersama MIL, FIL, dan adik Hubby. Hehe, bukanlah aku yang drive, tapi penat habiskan masa dalam kereta. Tu lah kan, dah ada 2 family sekarang kena la bagi-bagi masa yang ada. Hehe.

Majlis sanding aku bertukar tarikh lagi. Aku malas nak kecik2 hati dah. Mengalah dan terus mengalah. So aku ikutkan saja. Nasib la Mak Andam aku boleh dengan date baru ni. Tapi yang jadi masalah sekarang, photographer aku tak free. Nak cari photog lain macam dah tak sempat. Tau2 je la kan, bulan 12 mesti dah fully booked punye. Ok rynn, jangan stress ye.

Sekarang ni aku tengah tunggu penyelesaian dari photog aku. Katanya kalau dia tak boleh, dia akan hantar kawan. Dia dah cakap awal-awal dia tak sure kawan dia boleh tak amik pic macam mana yang dia amik. Hoho. Nak nangis...



***
Semua perancangan awal untuk majlis aku bertukar.
Lebih awal dari date sepatutnya.
Kita hanya merancang Allah menentukan.






Friday, 9 November 2012

MIL & FIL nak datang...

Pssstttt......

Hubby bagitahu MIL dan FIL nak datang rumah....haaa????

Kalau kitorang jadi balik kampung minggu ni, mereka nak ikut balik sekali. Katanya nak jemput sedara mara yang ada area sini.

Aku tak kesah pun mereka nak datang. Suka lagi ada. Tapi yang aku risau ni, rumah aku takda pape. Kesian pulak kalau diorang datang nanti tidur atas toto je. 

Hmm..sorry ye mak ayah, segala kekurangan harap dimaafkan. 


2 weeks Already

Assalamualaikum.

Alhamdulillah, hari ini genap 2 minggu aku bergelar isteri. Aku bersyukur kerana dikurniakan seorang suami yang penyayang, memahami dan menerima diri ini seadanya.

Pic beberapa hari selepas majlis pertunangan.
Saja jalan-jalan di JPO. 

Sebenarnya kalau ikutkan perancangan awal, kitorang akan bernikah pada hari ini lah tau, Jumaat, 9/11/2012. Tapi disebabkan Hubby dijadualkan ke Jepun pada tarikh ni, pernikahan kitorang terpaksa dipercepatkan. Sekali last minute trip ke Jepun tu ditangguhkan pada bulan 12. Tak kesah lah, janji semuanya dah selamat.

Malam tadi aku ke rumah housemate lama aku, Ekin Dan. Dia dapat pindah balik Johor mengikut suami. Bestnya, selepas pengorbanan beliau PJJ dengan husband, akhirnya dapat jugak pindah Johor. Sebenarnya niat lain jugak nak jumpa si bujang Hadif ni. Sejak Ekin bersalin aku tak jumpa lagi anak dia. Tak puas aku bermain dengan si kecik ni. Comel sangat. Siap nak ikut aku balik lagi. Haihhh..tiba-tiba rasa tak sabar nak ada anak sendiri. Hik3.

Pandai Hadif tengok kamera kan.
Alololoooo.....Hadif sama bambam dengan uncle la. Keh3.
Alamak, kalo Hubby baca statement ni.
Harus dia tak makan seminggu.
Heheheee......

Borak punya borak, pukul 10 lebih jugak baru balik. Hmm, bila dah lama tak jumpa kan, ada aje la yang nak digosipkan. Hehe.



Thursday, 8 November 2012

Shopping perabot Cavenzi

Assalamualaikum.

Dah setahun aku pindah kuarters baru, tapi satu perabot pun takda. Kesian kan. Hehe. Masa dapat kuarters tu habis kedai perabot area Putrajaya dan Bangi kitorang pusing. Last2 nanti dulu la. Bukan tak nak beli, tapi masa tu tengah kumpul duit untuk kawin kan. Sekarang ni dah lega sikit. So boleh la mintak Hubby beli. Hehe. 

Dah plan dari minggu lepas nak cari perabot. Asyik takda masa je. So malam tadi terus ajak Hubby cari perabot. Tak boleh tangguh2, kang ade je hal lain. Hubby cadangkan tengok2 kat Cavenzi Dengkil.

Sampai sana memang meriah depan Cavenzi ni dengan bendera-bendera kecik dan tulisan Jualan Murah segala. Masuk je terus tengok sofa. Alamak mahal-mahal pulak semuanya. Macam terlebih budget. Hehe. Sekali salesgirl tu tunjuk satu sofa ni, harga asal RM 1200++ camtu la. Kalau tempah malam tu, ada potongan 50%. Wow, murah dah tu. Hubby pun berkenan dengan design dia ala-ala macam moden gitu. Lepas tu naik tingkat atas tengok set bilik tidur dan meja makan pulak. Dipendekkan cerita, kami beli sofa, set meja makan, kabinet tv dan meja kopi. Semua sekali RM 1300++. Set katil dan tilam takda yang berkenan. Nak cari kat tempat lain nanti. Kesian kan, pengantin baru tidur atas tilam bujang je. Keh3, lagi mesra uolllsss. Hahahhaaaaa...

Untuk sofa aku dapat 2 bantal free. Macam-macam warna salesgirl tu keluarkan. Aku dah pening nak warna apa. Last2 aku ambil warna coklat gelap. Tapi nak jugak warna merah. Pening lagi. Sekali salesgirl tu cakap ambik la dik yang merah tu sekali. Eh, betul ke kak. So, aku dapat 3 bantal. Hehe.

Haih tak sabar nak tunggu barang sampai.


***

Tadi pagi aku search2 pasal perabot Cavenzi ni. 
Alamak, ramai bagi review tak best.
 Hohohooo. Camno ni.
Pasrah......




Tuesday, 6 November 2012

Doa dikurniakan Keluarga Bahagia

Assalamualaikum.

Sejak 2 menjak ni mood mengupdate entry memang ke laut. Banyak nak save cerita tapi ntah la. Ni pun aku paksa-paksakan jugak jari jemari aku yang disaluti inai ni menaip. Hehe. 

Saja nak share dengan korang semua doa dikurniakan keluarga bahagia. Kita boleh berusaha bagi mendapat keluarga yang bahagia, dan selebihnya kita bermohon pada yang Esa. Ada banyak sebenarnya doa untuk keharmonian keluarga dan rumahtangga, tapi aku share yang ni dulu ye. 


InsyaAllah, semoga perkongsian ini bermanfaat untuk kita. Amin.






Friday, 2 November 2012

1st Lauk untuk En. Hubby

Assalamualaikum.

Sejak bergelar isteri ni, aku jadi rajin memasak. Dengan automatik, balik kerja terus sengseng lengan ke dapur. Terus tenggek nasi dalam periuk karen. Keh3. Orang kata nak pikat suami kena dari perutnya kan. Tak tahulah kalau semangat orang baru kawin, tapi harap-haraplah berkekalan semangat ni sampai ke akhir hayat. 

Lauk kat bawah ni aku masak simple2 je. Hari kerja kan, kalau hari minggu boleh la masak special sikit. Banyak sikit masa nak kelentang kelentung kat dapur. Aku masak apa yang MIL bagi masa balik dari kampung ritu. Pucuk manis masak air, udang masak sambal, dan ikan masin. Pucuk manis tu MIL yang bagi, fresh tanam kat depan rumah. Ikan masin tu pun MIL diy sendiri. Sup tulang tu pulak MIL bekalkan, aku just panaskan balik. 

Aku ada baca info kat blog abg Abil Fikri, katanya kalau nak masakan kita lebih sedap dan suami sentiasa ingat kat isteri, amalkan baca nama Allah, AL WADUD dari mula memasak sampai masakan dihidang.


Abaikan bulu2 yang ade ek. Hehe

Alhamdulillah, En. Hubby makan bertambah-tambah. Sedap katanya. Hihi. Suka tengok dia berselera makan. Siap tanya lagi, Ayg ada kangkangkan ke lauk ni. Hahahaaa. Ade ke patut. Dia tanya lagi gemuk tak makan macam ni. Haih la En. Hubby, takda gemuknye pun. Sihat je. Keh3. Beliau ni nak jaga badan tak nak nampak gemuk masa sanding nanti. Syg2. 




Wednesday, 31 October 2012

VIDEO KLIP : Hazama AKU MAU DIA (ost APA CELOP TOQQ)


Sekarang aku tengah gila dengan lagu ni.
Plus aku memang minat dengan Hazama.
Minat je tau En. Hubby, not Mr. Bambam dah. Hehe..
Jom layan...







Tuesday, 30 October 2012

Alhamdulillah..detik itu

Assalamualaikum.

Alhamdulillah, aku sudah bergelar isteri yang sah kepada 
Mohd Azlan bin Rasol dengan sekali lafaz. 

Tanggal 26 Oktober 2012 merupakan detik indah 
buat kami berdua.

Tiada kata yang mampu aku luahkan saat itu..
Hanya linangan air mata kegembiraan menjadi isterimu..
Linangan air mata kesedihan, aku tidak lagi di bawah jagaan ibuku.

Aku  mengharapkan kami dapat sama-sama menjaga mahligai 
yang telah kami bina menjadi sebuah keluarga 
SAKINAH MAWADDAH WA RAHMAH

Love u so much syg..
Untuk SYG : AYG berjanji akan menjadi isteri yang terbaik untuk SYG. InsyaAllah menjadi ibu yang terbaik untuk bakal cahaya mata kita nanti. Semoga perjalanan kita mendapat redha Allah, dipermudahkan jalan dan berkekalan hingga ke syurga. Amin.


***
Isteri solehah adalah perhiasan terindah bagi suami. 
InsyaAllah.




Wednesday, 24 October 2012

2 Hari Sebelum

Assalamualaikum.

Minggu ni aku asyik kena usik je dengan kawan-kawan opis. Tak kurang jugak yang berkongsi tips2 alam rumahtangga. Malu dehhh. Hehe. Aku sengih je la bila diorang sakat, biasalah kan orang nak kawin kena sakat macam tu. 

Diorang cakap jugak, lepas ni dah bertukar status tau. Bukan cik lagi. PUAN. Wat???? Ye tak ye. tak terfikir pun. Lepas ni aku dah berstatus PUAN. Macam tak percaya pulak. Sedih pun ya nak tinggalkan alam single ni. 

Malam tadi mak cakap balai dah pasang kat rumah. Terus dup dap jantung aku. Aku cakap kat mak ' Mak, takut la..bila dah pasang balai lagi la nebes' sambil gelak2. Mak aku jawab 'Geli je' sambil ketawa jugak. Eh, mak ni. Betul la. Memang dah dekat sangat ni. Macam nak tercabut jantung. 

Hati aku ni pun memang dah takda kat opis. Akak-akak opis aku perasan bila kitorang sembang aku macam tak berapa nak fokus. Badan kat tempat tapi fikiran melayang ntah ke mana. Betul, aku pun tak tahu apa dah jadi dengan aku ni. 

Ingat nak start cuti arini, boss tak bagi. sedih wooo. Dia bagi half day je, uhuk3. Bagi je la cuti, ko pun cuti jugak kan. Hmmm. Takpa lah sempat lagi aku nak tinggal amanat pada staff yang akan ganti tempat aku ni. Tapi tak lama pun aku cuti, orang cuti kawin berminggu-mingu, ni boss bagi 2 hari je. Sedih. Tengok la nanti, hari  sanding aku apply sebulan terus. Ada beraniii???? Oppsssss..






Tuesday, 23 October 2012

Durian Pancake @ SweetChat Cafe

Assalamualaikum.

Semalam aku dengan Mr. Bambam ke The Mines untuk cari hp untuk dibuat hantaran. Sampai aje kat sana sebelum nak sampai pintu nak masuk parking aku ternampak signboard besar kat tepi Mines bertulis Durian Pancake @Sweetchat Cafe dengan gambar yang penuh mengeliurkan. Fuh, tak tahan. Terus tunjuk kat Mr. Bambam dan ajak dia beli.

Pusing punya pusing akhirnya jumpa jugak Sweetchat Cafe ni. Macam-macam jenis manisan ada kat sini. Tapi yang buat aku terliur ni lah dia, Durian Pancake. Ingat nak tapau je, tapi Mr. Bambam ajak makan kat situ. Aku pun ikut je. Memang santai makan kat sini. Bak kata Mr. Bambam macam tengah bulan madu. Keh3. Apadaaaa...

Ha ni dia 3 ketul RM 8.90

Ni pulak, Honey BBQ Burger. Kentang dia macam Mr Potato. 

Durian Pancake lagi.

Mr. Bambam order Nasi Kunyit with Kari Ayam.
Nasi dia macam pulut.
Ke kitorang yang tak tahu nasi kunyit tu memang pulut. Hehe

Ha ni la dia. Tengok texture krim dan isi durian tu.
Fuh, memang menggamit jiwa. 

Mr. Bambam mula-mula tak nak makan,
sekali dia dah rasa terus nak lagi lagi dan lagi.  Keh3.

Akhirnya dapat jugak aku merasa Durian Pancake aka Crepe Durian ni. Nak tunggu buat sendiri memang lambat lagi la kan, beli yang dah siap lagi senang. Hehe




ALERT : Panggilan SCAM TM

Assalamualaikum.

Dalam aku berdebar-debar menunggu hari ni, aku nak berkongsi info berkenaan satu penipuan yang berlaku sendiri kat kawan aku. Korang pernah dengar tak penipuan scam unifi/ streamyx? Kesian dia, duit dalam akaun lesap macam tu je. 

Dari apa yang aku baca kat fb dia semalam, dia dapat panggilan dari nombor TM yang katanya dia ada tunggakan unifi sebanyak RM 3000. Dia terkejut sedangkan dia tak guna unifi pun. Ramai kawan-kawan dia nasihatkan untuk buat report/ check dengan TM sendiri takut tersalah orang ke kan.

Tup2, pagi ni aku baca status terbaru katanya duit dalam akaun dia lesap. Bukan sikit2, RM 9000 !!!. Aku sebagai pemerhati bebas ni rasa macam eh, biar betul??? Kenapa boleh jadi macam tu.. Aku pun baca komen kawan-kawan dia rupanya panggilan tu scam. Mungkin dia tersilap langkah percaya pada panggilan tersebut. Aku tak tahulah status dia sekarang samada dah buat report ke atau macam mana. Kalaulah jadi kat aku, huh..memang menangis air mata darah la.

 Korang boleh rujuk kat sini untuk info detail mengenai penipuan ni.

So kepada kawan-kawan semua, hati2 ye kalau dapat panggilan macam ni. Jangan mudah-mudah percaya atau bagi detail kita pada orang yang tak dikenali. 



Friday, 19 October 2012

DIY Paper Bag

Assalamualaikum.

Malam tadi sesi mencari paper bag, berangan nak DIY sendiri. Berangan je semua kan. Sempat ke tak, tak tahu la tu. Hmm, kena sempat-sempatkan jugak. Sebab dah beli pun paper bag dengan doily paper. Semalam dalam hujan-hujan lebat lepas balik kerja tu aku ajak jugak Mr. Bambam cari paper bag ni. 

Hari tu masa cari bahan nak buat Almond Cluster ternampak paper bag ni kat Yummi Bangi. Cari punya cari jumpa jugak akhirnya. 1 pack 100pcs, harganya RM 4.80. Tak tahu la murah ke mahal. Tak sempat nak survey tempat lain. Doily paper tu pulak 1 pack, 250pcs RM 3.80. Riben segala tak sempat nak cari lagi. 


Sesi menapis idea terbaik
Ok jugak kan. Simple
Pun cantik jugak
Ni pun cantik.. Hmmm
Sumber : Macik gugel 

***
Harapnya menjadi la ye projek paper bag aku ni. 
Projek hantaran kat rumah tu pun pending lagi.
Adoooiiii....