Monday, 17 December 2012

Persediaan Kehamilan_Asid Folik

Assalamualaikum.

Weekend lepas sebenarnya plan nak balik kampung. Sekali kira-kira alamak Rabu ni nak balik lagi cuti untuk majlis persandingan pulak. Ingat balik ni nak siapkan apa yang tak siap lagi kat kampung tu. So, telefon mak mintak pendapat dia, dia pun cakap tak payah balik pun takpa, sebab takda apa sangat nak buat, lagipun banyak pakai duit dengan tol minyak semua kan. Hmm, ok mak.

Disebabkan kebuntuan tak tahu nak ke mana, aku pun ajak Hubby cari benda alah ni, Asid Folik. Asid Folik ni bukan untuk orang yang dah mengandung je tau. Yang nak mengandung lagi bagus makan pil ni. Aku ada baca sepatutnya asid folik diambil 3 - 6 bulan sebelum mengandung. Pengambilan asid folik ni dapat mengurangkan risiko mendapat anak cacat terutamanya kecacatan saraf, otak dan saraf tunjang.

Niat ke Guardian nak beli pil kecik-kecik tu je.
Sekali terbeli yang lain jugak. Hehe.
Pati Prun Nur Kasih tu saja nak try.
Mask tu pulak best sangat bau dia, strawberry kan.
Macam nak makan je. Hehe

Aku ingat Asid Folic ni pilnya besar-besar macam panadol. Rupanya comel2 je. Harga pun tak mahal, 1 papan tu RM0.95 je. 

In syaa Allah, semoga perancangan aku dan Hubby dipermudahkan olehNya. Sekarang ni tengok gambar pic baby geram je. Tak sabar nak tunggu turn aku pulak. ^_^



5 comments:

bintanghati said...

wow azryn ... entry kite sama la arini ... hihi..
hope kamo dear, dpt pregnant awl ye ...

meazrynn said...

puan bin..

skang dah tak cik lagi ye..hihi..

ha'a la...saya baru baca entry puan bin ni..

thanks ye..moga puan bin cmtu juge ye..husband tak sabar dah tu kan.. :)

bintanghati said...

alaaa.. hehe.. xpe, dh terbiasa ckp.. keep the change je eh!!.. hihi

hurmm... mmg dia sdh tidak sabar la azryn .. hehhehe

meazrynn said...

puan bin

nmpknye korang kena kerja keras ni...
heheheheheee.....

bintanghati said...

hahaha .. teeettt ..
YES ! lor ...