Friday, 17 May 2013

Pengalaman Mengandung Luar Rahim _ Ectopic Pregnancy

Assalamualaikum.

Dikhabarkan aku mengandung 6 minggu 6 hari oleh doktor adalah perkara yang amat mengembirakan kami suami isteri. Disaat kami memang mengharapkan rezeki anak, Allah makbulkan. Kita hanya merancang dan sesungguhnya perancangan Allah adalah sebaik-baik perancangan. Kegembiraan kami tak lama, Dia tarik kegembiraan kami dalam sekelip mata. Aku dikhabarkan oleh Doktor tentang kehamilanku berada di luar rahim. Ya Allah, hanya Engkau yang tahu perasaan aku ketika itu. Zuriat yang Engkau pinjamkan kepada kami hanya untuk beberapa ketika saja.


Khamis, 25 April 2013.

Period lewat 2 minggu. Aku dapat rasakan perubahan dalam diri aku, kerap membuang air kecil, payudara membengkak, dan sedikit loya di awal pagi. Dari apa yang aku baca ia merupakan petanda seseorang itu hamil. Aku mengajak suami ke farmasi untuk membeli upt. Dan hasilnya positif. Ujian pertama yang aku buat, hasilnya samar-samar, kali kedua keputusan positif, hamil 4-5 minggu. Dalam masa yang sama aku mengalami bleeding. Tak banyak, hanya tompok-tompok coklat di pantiliner. Risau dan kami mengambil keputusan untuk ke klinik. Orang kata bleeding di awal kehamilan ni biasa, tapi risau kami ni bersebab rupanya. Doktor di Klinik Cahaya, Presint 8 turut mengatakan ianya symptom biasa bagi ibu-ibu hamil. Aku mengatakan, bleeding ni dah hampir seminggu dan risau kalau apa-apa terjadi pada kandungan. Doktor terus memberi surat refer emergency di Hospital Putrajaya.

Sampai di hospital, macam biasa doktor memeriksa tekanan darah dan menekan-nekan perut. Doktor tanya sakit tak. Tak. Dia menyuruh aku membuat upt sekali lagi. Positif. Doktor menanyakan tarikh last period dan dia mengira usia kandungan aku, 6 minggu 6 hari katanya. Dia mintak kebenaran untuk scan perut aku. Aku izinkan, tapi baby tak dapat dikesan. Risau lagi, doctor mintak aku ke bilik sebelah kerana mesin scan dibiliknya tak berapa canggih. Masuk bilik sebelah, nurse mintak tukar kain pink dan baring . Doktor nak buat vaginal scan, malu jangan cakaplah. Sakit pun satu. Hasilnya masih tak nampak. Risau makin bertambah. Doktor mintak refer ke Dewan Bersalin di bangunan lain.

Di sini, aku di scan lagi, hasilnya sama. Masih tak nampak. Dah 4 doktor yang datang mengodek-godek bawah aku masih jugak tak nampak. Dan hasilnya doktor mengesyaki aku hamil luar rahim. Doktor ambil darah dan upt sekali lagi. Jam 11.45 malam darah diambil untuk memeriksa kandungan hormone hcg, dalam tempoh 48 jam aku kena datang ke hospital untuk diambil darah lagi. Kalau bacaan hormone meningkat 2x ganda, bermakna betul aku mengandung.

Sabtu, 27 April 2013.

Jam 11.45 malam, ke hospital untuk mengambil darah.

Isnin, 29 April 2013.

Aku menghantar suami dulu ke tempat kerja. Appointment pukul 9.00 pagi aku sempat singgah ke pejabat untuk bersarapan. 8.30 pagi baru aku ke hospital. Nama aku dipanggil jam 11.00pagi. Sementara menunggu nama dipanggil aku sempat menghabiskan bacaan Surah Mariam tru hp, berdoa mengharapkan baby aku normal di tempatnya. Aku tidak putus-putus berdoa. Bilik bertukar bilik, 3 doktor digunakan untuk  memeriksa kandungan aku. Dan akhirnya keputusan pasti. AKU DISAHKAN MENGANDUNG LUAR RAHIM. Gelap dunia aku seketika. Aku sempat melihat turun naik degupan jantungnya. Ya Allah. Menitis air mata. Doktor menenangkan, aku masih menangis. Telefon suami datang hospital sekarang jugak.

Doktor mengatakan kami terpaksa melakukan pembedahan membuang kandungan dan tiup fallopio sebelah kanan aku terpaksa dipotong. Ya Allah sekali lagi tamparan hebat. Dan pembedahan tu perlu dibuat harini juga. Aku tanya doktor, esok tak boleh ke? Aku perlu  masa untuk menerima ketentuan ni. Doktor balas kenapa nak tunggu esok, kalau dia pecah dalam perut awak nanti lagi bahaya, nyawa aku akan terancam, 50/50. Aku pasrah. Nurse bagi 2 surat untuk aku sain.

Sementara menunggu katil ward kosong, aku mintak keluar dari tempat pemeriksaan untuk menelefon suami dan mak. Aku disuruh untuk puasa, last makan pukul 8.00pagi. Aku masuk ward dalam pukul 3.00petang. Telefon akak opis, Kak Akma beritahu apa yang terjadi. Katanya dapat je berita terus dia menangis. Petang, habis waktu kerja terus dia datang melawat aku. Terharu sangat. Family nak datang semua jauh-jauh, suami dan kawan-kawanlah yang mengubat kedukaan ni. Suami mintak aku bersabar, dalam masa yang sama dia turut bersedih. Dugaan berat untuk kami yang baru hendak memahami hidup berumah tangga.
Malam menjelma, aku tidak jua dipanggil untuk dibedah. Jam 11.45malam aku dikejutkan, pembedahan dah boleh dijalankan. Aku lapar dan menggigil kesejukan.

Aku diminta sain satu borang, untuk memasukkan ubat bius dalam badan.  Selesai. Kemudian aku dibawa ke bilik bedah. Nak bagitahu suami hp kehabisan bateri. Aku berdoa dan tawakal saja masa ni. Dan aku tahu suami sedang solat hajat di rumah untuk keselamatan  aku di hospital. Macam mana aku tahu hanya suami saja yang tahu.
Dibilik bedah, kalau tak silap aku doktor2 tu ada pasang radio bacaan ayat-ayat Al-Quran, tapi aku tak ingat apa. Rasa tenang sikit. Doktor menerangkan pasal pembedahan ni, dia tanya jugak lepas pembedahan selesai nak panggil aku nama apa. Aku jawab RIN. Doktor pun ok. Lepas dia pasang gas kat hidung aku dah tak sedar pape.

Selasa, 30 April 2013.

Lebih kurang jam 1.15 pagi, aku terdengar doktor memanggil nama aku. Sempat aku mengerling jam dinding. Aku tersedar dan aku pandang kiri kanan. Aku mamai, dalam mamai-mamai aku dapat rasa perut aku sakit, ada 3 tebukan di perut. Aku menangis mengenangkan baby aku dah takda.

Aku dihantar ke wad. Nurse mintak aku call suami beritahu pembedahan dah selesai, tapi bateri hp habis, aku mintak nurse yang tolong callkan. Suami sampai dalam jam 8.00pagi, tu pun sekejab saja. Nurse tak bagi lama-lama. Suami datang semula jam 12.30 tengah hari. 

Selesai semua urusan, aku dibenarkan keluar wad jam 2.00 petang. Aku diberi mc selama 2 minggu. 

Dapat katil tepi tingkap. Lapang sikit dada.

Bunga dan air ECPI pemberian Kak Akma.

Kanan pakai tag kiri masuk air. Sakit.

Bosan sementara tunggu masa bila boleh discharge.
Pembedahan laparoskopi.
Macam nilah luka pembedahan aku. 3 tebukan. Sumber


Beberapa nasihat/ kata-kata semangat daripada doktor/nurse/ kawan-kawan ;
  • sekiranya lewat period lepas ni cepat-cepat buat upt dan sekiranya positif buat scan di klinik yang boleh lihat kedudukan bayi. 
  • jangan risau, peluang hamil masih cerah.
  • sekurang-kurangnya awak tahu awak boleh hamil, sedangkan orang lain ada yang bertahun tunggu tak tahu dia boleh hamil ataupun tidak.
  • kami insan terpilih untuk menghadapi ujian ni "Allah tak akan sekali-kali menguji di luar kemampuan hambanya"
  • Dan 1 ucapan yang membuat hati aku dan suami tenang, InsyaAllah, dia tunggu kami di sana. Bukan senang nak dapat saham di akhirat kan. 

Sedikit pesanan untuk bakal-bakal ibu hamil di luar sana;
  • Seandainya anda hamil dan mengalami bleeding/ tompokan darah macam saya, cepat-cepat jumpa doktor ya. Takut ia petanda luar biasa macam saya. Mencegah lebih baik dari  mengubati kan. Kelewatan membuang kandungan luar rahim akan menyebabkan ia pecah di dalam perut dan mengakibatkan pendarahan yang banyak serta boleh mengancam nyawa ibu.  

Update 23/9/2014 - Hamil semula selepas ectopic



158 comments:

bintanghati said...

alhamdulillah..segalanya dh selesai kan.. yg pntg ryn dh tau peluang nk hamil lg tu , ade... mungkin baby pertama tu bkn rezeki di dunia tp di akhirat nnt, mcm mereka katela, saham akhirat... insyallah..

moga lekas2 sembuh..
mn tau dtg ujan aritu, nnt dtg plak pelangi... hihi.. take care..

meazrynn said...

InsyaAllah, tak sabar nak tunggu pelangi tu tiba..hehe..thanks cik bin.. :)

f::i::z::a i::s::m::a::i::L said...

pengalaman sama macam fiza...nak baca versi fiza jom tgk blog fiza...moga kita diberi ketabahan untuk menerima ujian ini dan moga kita dipermudahkan utk memperoleh zuriat...amin...http://polkadotfiza.blogspot.com/

meazrynn said...

Fiza,

Dah baca cerita akak kat sana..pengalaman kita sama dan tak semua insan terpilih hadapi ujian spt kita kan..semoga hikmah mnanti kita. InsyaAllah.



Anonymous said...

chop...nama ayah kta sama la SAIRE...

meazrynn said...

Anon :

Yeke..susah saya nak jumpa orang nama dan ejaan yang sama dengan abah saya..ntah2 kita adik beradik tak..hehe..

Anonymous said...

sy pn penah mengalami eptopic pregancy..ms tu 6bln lpas kawen..kandungan da 8mgu upenye..lg sedih sb bru tau sehari prgnt,esok nye kene operation buang tiub falupio sblh kanan (mmg jenis period xteratur, so xcheck pgnt ke x wlpn da dkt 3 bln xperiod), pg klinik sb sakit perot yg teramat sgt smp xle jalan..xle baring.. buat upt +ve..doc bg surat refer hsptl..sb bhya klo prgnt sakit perot..doc da ckp tkot suspect pregnt luar rahim..mlm tu plak bleeding..tros g hsptal..kene tahan..kene cek mcm2..esok pg tranfer hsptal besar,,maghrib tu uat operation...tp syukur alhamdulilah, skg sy pgnen 6bln slps hmpr 2 taun operation..itupn xtau hamil..sb period msh xbetol...ms 2bln xperiod cek tp -ve..smp la 5 bln sy xperiod..mlas nk cek sb tkot hampa..tp sy g klinik pkar puan..sb igt nk cek sy ade prob ke..dgn period xteratur..tiub tgal sblh...risau xle pgnen lg...tp rupe2 nye ms tu sy da pegnen 14mgu..alhamdulilah..kuasa Allah..

meazrynn said...

thanks ye awk sudi berkongsi cerita..

memang sedih kan bila kita mengharap sangat nak baby tapi bila dah tau mengandung terpaksa buang.. Allah je yg tahu macam mana rasanya..

awk lewat tahu kn, tu yg die dah pecah dlm perut..saya nasib cepat sikit ke hospital, kalau tak mesti macam awak jugak..

wah awk tengah preggy skang ye..tahniah, 2 tahun ye awk tunggu..tak tahulah saya sanggup tunggu macam awak ke tak..skang ni pun kalo tengok anak orang fikir je bilalah turn saya..uhuk3...

doakan saya ye.. :)

Anonymous said...

insyallah ade rezeki awak xlame lg..

jgn ptus ase k~

byk2 sabar n berdoa

Anonymous said...

sis doktor ada ckp x brape lame blh pregnant balik..sy pn pnh ngandung luar rahim n buang tiub kiri,arini dpt tahu ngandung 6 minggu keesokannya kena buang sbb tiub pch..masa tu sedih sgt2..allah jer tahu betapa berat dugaan tu,doc suh tgu dlm setahun lbh..tp rasa xmampu nk tgu lama sgt la..

meazrynn said...

awak baru kena ke dah lama ye..tulah kan..sedih tak terkata, kita yg mengalaminya je tahu mcm mana rasanya kan..

macam saya, doc cakap tak payah tunggu lama, once period dah regular macam biasa saya dah boleh pregnant balik..tapi doc ingatkan lah risiko utk kita kena balik tu besar berbanding org yg tak pernah kena..saya tanya jgk ada tak langkah pencegahan utk elak prkara ni berulang, doc ckp memang takda, kita cuma boleh berdoa mintak pada Allah..

sis, saya nak tanya pglman awk kena ectopic ni..

beberapa hari lepas bedah kan, ada tak keluar ketulan daging daripada kemaluan tu..

Cinta Zakirah said...

Salam Rin,

Pengalaman kita sama, saya pernah kena ectopic pregnancy dan menjalani laparoscopy awal Mac 2013 yang lalu. Kandungan sulung yg ditunggu selama setahun sebulan terpaksa dibuang..perasaannya hanya Allah yg Maha Mengetahui. Tiup kanan jgk terpaksa dibuang..jom visit blog http://cintazakirah.blogspot.com/2013/05/ectopic-pregnancy-kandungan-luar-rahim.html

Krule Lina said...

assalamualaikum..saya pernah mengalaminya..anak sulung..setelah 2 tahun menunggu..tetapi hampa..doktor sahkan saya mengandung diluar rahim..ya allah sedih sangat masa tu..sekarang dah 3 tahun berlalu operation tu..masih menunggu untuk menimng cahaya mata..

Anonymous said...

Sy pernah mngalaminya 3taon lpas ...lpas staon operation sy disahkn pregnnt lgi tapi 2bln jer ,sy gugur ..xsempat scan n cukup sifat ..tpi sy bsyukur mungkin allah dah wat y terbaik tok sy dan beri dugaan mcm ni.sampai skarang sy n psangan berusaha mendapatkn chaya mata lgi .

Eraz Fadli said...

Sabar ya.. Segala yang ditentukan oleh Allah itu ada hikmahnya.. Insyaallah.. Akan datang rezeki selepas ini..

Anonymous said...

sy kena bln 4 aritu..ingatkan sakit perut sbb gastrik...tp 2hari tahan sakit lepastu suami cakap muka pucat sgt,terus pg hospital..n doc suh operate buang sbb tiub dh pch,lpas siap doc tunjuk ada drh dlm tiub tu tp janin dh jtuh sblm operation lg..darah kotor ada la kuar..mak sy ckp mcm drh org pas bersalin gak la..drh nifas,doc kt hospital ckp lpas 3 bln dh bln pregnant blik,tp doc kt klinik ckp tgu 1-2 thun...

meazrynn said...

Terima kasih kepada semua yang sudi berkongsi pengalaman dengan rynn..jugak kepada yang mendoakan rynn..Ujian Allah datang tanpa diduga kan. Harapnya hikmah yang besar menanti kami dan pembaca semua. Sekarang ni rynn dan suami tengah berusaha untuk mendapatkan cahaya mata lagi. Harapnya penantian ni tak lama. Tak sanggup rasanya nak menumpang kasih anak buah. Rynn doakan kalian jgk berjaya.. Amin. :)

Sue said...

Ya Allah.. lepas baca cerita awak ni terus saya rasa kena careful lepas ni. Pregnancy kedua ni saya rileks betol. Walaupon ada tanda2 saya pregnant saya ignore je sbb saya ingat saya gain weight.

SO awal2 tu mkn pon tak jaga sbb ingtkn gemok. bila husband suruh check baru saya check.

Lepas ni x nak buat macam tu dah.. :(

meazrynn said...

Sue,

Wah tahniah ye utk yg ke 2 ni..seronok dengar org pregnant..tengah menunggu turn sendiri bila lah agknya.. :)

haip jgn buat mcm tu lagi tau..sbb kita tak tahu apa jadi kat dlm kan..

Rin doakan sue selamat sampai melahirkan ye... :)

♥AisY♥ said...

AsSalam ryn. Saya br je discharge semalam dr hospital putrajaya kerana ectopic. Buang tube belah kiri. Kandung da 9 minggu. Tanda2 saya, saya skt bahagian ari ari sebelah kiri. Dia rasa mcm mencucuk cucuklah. Ini adalah kandungan sulung saya selepas 8 bulan menunggu. Tapi bukan rezeki kami. Dalam kesedihan, perlu menerima takdirNya. Bila baca di komen ada yang mengalami ectopic berjaya hamil lagi rasa cerah masa depan untuk pregnant lg. Thanks share pengalaman. Semoga kita sama2 dpt menimang cahaya mata yang diidamkan. Amin.

meazrynn said...

Wsalam Aisy..

Takziah ye..saya tahu apa perasaan awak sekarang ni..saya dah laluinya, memang sedih tapi dah ketentuan kan..terima dengan hati terbuka..bykkan bersabar ye..

Sebelum terjadi kat saya, saya tak pernah tahu pasal ectopic ni..bila dah kena ramai rupanya yang mengalami..

Ada sorang kawan saya 2 bulan lepas ectopic terus ada rezeki baby..saya pulak masih berusaha..

Awak share lah pengalaman di blog awak.. :)

Amin, semoga mudah rezeki kita lepas ni ye.. :)

Anonymous said...

terharu dan menitiskan air mata bila baca.. sy juga baru 26 berpantang setelah menjalani pembedahan kerana mengandung luar rahim dan sama seperti anda tiup sebelah kanan sy jgk terpaksa dibuang.. berbeza dgn sy.. sy tidak tahu sy mengandung ini disebabkn kesibukan menjaga suami yg baru sahaja menjalani pembedahan kerana patah tangan..sehinggakn sy tidak merasakn perubahan pd diri.. sblm puasa 2013 ada jgk bleeding tp tompok2 saja igt period biasa laaa.. tp semua bermula pd hari raya ke-7.. sy tiba2 mengalami kesakitan dibahagian perut yg amat sgt... sehingga pengsan 3 kali.. suami bwk ke hosp tekanan darah rendah 70/40.. 2 botol air dimskkn.. after 3hours br laaa sy ok..sy mtk balik sbb dah fobia dok hops sbb br jaaa jg suami kat wad.. sblm tu jaga ayah dan arwah mak kat hops..so sy merayu utk balik..mlm tu balik jgk igt skt sbb angin jer..bertahan selama 4 hari sblm famly dtg ambik sbb esknya dah nak keja.. (sedeh sbb terpaksa berjauhan dgn suami.. kami mmg dok jauh2 xdpt tukar lg) isnin 19.8.2013 bangun pg masih rs sakit.. tak jd pergi keja..ambik kptsn call my bff tlg bawa ke klinik sy mtk scan perut takut2 jd batu karang.. pastu br mtk scan rahim..bila scan kat rahim doc mcm konfius.. dia kesan ada sesuatu.. setelah berkali2 scan dia sahkn sy hamil setelah dikukuhkn dgn ijian upt... namun sy diminta refer ke pakar sbb beliau xdpt nak kesan nadi baby.. so sy bgegas ke hops dah sy disahkn mengandung luar rahim sln bebrapa ketika sy terua diarahkn bpuasa utk menjalani pembedahan kerana usia kandungan mencecah 2 bln dan hampir pecah..jam 9.30 mlm sy menjalani pembedahan...sukar digambarkan perasaan ketika itu kerana sy semua jd begitu pantas hanya dlm masa 1 hari.. sy menerima ketentuan takdir ini..

meazrynn said...

Sedihnya saya baca pengalaman awak..terima kasih krn sudi berkongsi pengalaman awk dalam blog saya..

Berat ujian yg saya tanggung ada lagi insan lain yang menerima ujian lagi hebat..bahagian kita lain-lain kan..InsyaAllah, pelan2 awak akn dapat terima ketentuan ni, saya sekarang ni Alhamdulillah, dah boleh terima. Kita sama-sama berdoa semoga Allah turunkan sesuatu yang lebih baik untuk kita. Saya doakan awak cpt dpt tukar tempat kerja n dapat bersama suami tercinta.

Semoga awak tabah ya. :)

faiz matfo said...

Salam..Ya Allah..dugaan isteri saya sama dgn situasi saudari2 skalian..harini bru dimasukkan ke hospital seremban dan kena tahan wad utk di ambil darah dlm ms 48jam..tp doc blum sahkaan isteri sy kena ectopic. Sy akn truskan berdoa agr isteri sy diringankan kesakitan yg akn di alami nnt. Sgt takut dgn ape yg diceritakan saudari2 sekalian..tp apakan daya sbg seorang hamba..hnya mmpu bdoa dan berikhtiar..harap2 dia tabah mgharungi dugaan ini..doakan smg isteri sy baik2 saja..

meazrynn said...

Wsalam faiz,

Bykkan berdoa ye semoga tiada apa2 pd kandungan isteri faiz. Sekiranya sudah ditakdirkan, faiz kena tunjukkan faiz lagi kuat dari isteri ye, beri kata-kata semangat pada dia, tunjukkan lebih kasih sayang pada dia. Saya tahu bagaimana perasaan bila zuriat yg ditunggu2 terpaksa dikeluarkan.

Saya doakan semoga isteri faiz baik2 saja ye. Kalau sudi silalah update bkenaan isteri faiz disini.



Che Zee said...

Sy dh 7thn kawen, be4 ni pnh nk ambk ank angkt tp Ibu kandungan menjual anknye pd org lain dgn hrge yg tggi...3hari sy mngis mengenangkan nasib sy yg bgtu payah merasai utk mnjd seorg Ibu, mengenangkn suami yg sukakn knk2 mbuatkn hati mnjd hiba...Dlm pd itu, sy dh nk msk 2bln xdtg haid, dlm hati sy tertanya2 smpai satu saat sy buat ujian upt utk pengesahan..alhamdulillah sy positive, sy agk teruja sbb dh lme mnggu. Pg buat pgshan dgn doc yg 1st, scan doc ckp rahim sy mmg nmpk bengkak tp xnmpk ketulan.. So doc target myb sy br lg preggy itu je doc ckp. Bgtaw my sis n my sis ckp pg doc ke2 iaitu pkr sakit puan then buat upt positive, scan tp doc ckp bnde yg sme..xnmpk ketulan n myb sy preg dlm 2/3week... My sis ade ckp pasal ectopic ni buat sy jd tkt... Ya Allah dh xsggp melalui ujianMu sekali lg jika bnr ini akn terjd pd sy... Cukuplh kehilangan ank angkt sy, sy xmahu kehilangan lg ank sy apatah lg dlm perut sy... Sy takut

Che Zee said...

Sy dh 7thn kawen, be4 ni pnh nk ambk ank angkt tp Ibu kandungan menjual anknye pd org lain dgn hrge yg tggi...3hari sy mngis mengenangkan nasib sy yg bgtu payah merasai utk mnjd seorg Ibu, mengenangkn suami yg sukakn knk2 mbuatkn hati mnjd hiba...Dlm pd itu, sy dh nk msk 2bln xdtg haid, dlm hati sy tertanya2 smpai satu saat sy buat ujian upt utk pengesahan..alhamdulillah sy positive, sy agk teruja sbb dh lme mnggu. Pg buat pgshan dgn doc yg 1st, scan doc ckp rahim sy mmg nmpk bengkak tp xnmpk ketulan.. So doc target myb sy br lg preggy itu je doc ckp. Bgtaw my sis n my sis ckp pg doc ke2 iaitu pkr sakit puan then buat upt positive, scan tp doc ckp bnde yg sme..xnmpk ketulan n myb sy preg dlm 2/3week... My sis ade ckp pasal ectopic ni buat sy jd tkt... Ya Allah dh xsggp melalui ujianMu sekali lg jika bnr ini akn terjd pd sy... Cukuplh kehilangan ank angkt sy, sy xmahu kehilangan lg ank sy apatah lg dlm perut sy... Sy takut

Che Zee said...

Sy dh 7thn kawen, be4 ni pnh nk ambk ank angkt tp Ibu kandungan menjual anknye pd org lain dgn hrge yg tggi...3hari sy mngis mengenangkan nasib sy yg bgtu payah merasai utk mnjd seorg Ibu, mengenangkn suami yg sukakn knk2 mbuatkn hati mnjd hiba...Dlm pd itu, sy dh nk msk 2bln xdtg haid, dlm hati sy tertanya2 smpai satu saat sy buat ujian upt utk pengesahan..alhamdulillah sy positive, sy agk teruja sbb dh lme mnggu. Pg buat pgshan dgn doc yg 1st, scan doc ckp rahim sy mmg nmpk bengkak tp xnmpk ketulan.. So doc target myb sy br lg preggy itu je doc ckp. Bgtaw my sis n my sis ckp pg doc ke2 iaitu pkr sakit puan then buat upt positive, scan tp doc ckp bnde yg sme..xnmpk ketulan n myb sy preg dlm 2/3week... My sis ade ckp pasal ectopic ni buat sy jd tkt... Ya Allah dh xsggp melalui ujianMu sekali lg jika bnr ini akn terjd pd sy... Cukuplh kehilangan ank angkt sy, sy xmahu kehilangan lg ank sy apatah lg dlm perut sy... Sy takut

Che Zee said...

Sy dh 7thn kawen, be4 ni pnh nk ambk ank angkt tp Ibu kandungan menjual anknye pd org lain dgn hrge yg tggi...3hari sy mngis mengenangkan nasib sy yg bgtu payah merasai utk mnjd seorg Ibu, mengenangkn suami yg sukakn knk2 mbuatkn hati mnjd hiba...Dlm pd itu, sy dh nk msk 2bln xdtg haid, dlm hati sy tertanya2 smpai satu saat sy buat ujian upt utk pengesahan..alhamdulillah sy positive, sy agk teruja sbb dh lme mnggu. Pg buat pgshan dgn doc yg 1st, scan doc ckp rahim sy mmg nmpk bengkak tp xnmpk ketulan.. So doc target myb sy br lg preggy itu je doc ckp. Bgtaw my sis n my sis ckp pg doc ke2 iaitu pkr sakit puan then buat upt positive, scan tp doc ckp bnde yg sme..xnmpk ketulan n myb sy preg dlm 2/3week... My sis ade ckp pasal ectopic ni buat sy jd tkt... Ya Allah dh xsggp melalui ujianMu sekali lg jika bnr ini akn terjd pd sy... Cukuplh kehilangan ank angkt sy, sy xmahu kehilangan lg ank sy apatah lg dlm perut sy... Sy takut

meazrynn said...

Salam Che Zee,

Sabar ye kak..Allah tahu apa yang terbaik untuk setiap hambaNya..

Saya doakan kandungan akak tiada apa-apa. InsyaAllah, banyakkan berdoa ye.

meazrynn said...
This comment has been removed by the author.
Che Zee said...

Ty ryn.. Bile ectopic ni blh dikesan?

Che Zee said...
This comment has been removed by the author.
meazrynn said...

Che Zee,

Sis, saya bukanlah orang yg layak utk bg pandangan, tapi dari pengalaman dan pembacaan saya ectopic ni dikesan bila ujian upt positif, ada bleeding n scan tak nampak..

Macam saya, ada tompok2 darah tapi tak banyak di pantiliner..dekat seminggu jugak..tp mcm saya perut tak sakit..

Sesetengah orang yang dah terlewat akan sakit perut yg amat sangat sbb kantung dah pecah dlm perut..

Sis ada bleeding tak, ada sesetengah orang bleeding tp tak ada apa pun..mungkin sis awal lagi kot..tu yg doc tak dpt nak kesan baby kat mana..




Che Zee said...

Bleeding xde... Alhamdulillah la yg tu, perut pun xskt cume dkt ari2 tu ade rse mcm Sengal la..mcm kite nk dtg haid... Tp scan xnmpk tu yg rse bimbang dgn ectopic preg ni... Thanks 4 sharing the info :-)

Che Zee said...
This comment has been removed by the author.
meazrynn said...

Sis dah bape week ye..
Takut baru sgt tu yg doc tak dpt kesan..
Takde ape la sis, kita share pengalaman yg ada, hrap dpt mmbantu tak byk sikit pn jadilah..hehe..

Alhamdulillah, semalam petang saya baru scan utk baby saya, 5 minggu 5 hari dah boleh nampak..
Syukur sangat baby ada dlm rahim..
Nanti saya share pengalaman saya preggy semula selepas ectopic ye..

Anonymous said...

ya...ujian Allah kepada setiap insan xsama...sy redha dlm kesedihan kerana rahsia Allah kita xtahu.. ada perancangan yg lebih baik utk kita sbnrnya.. hari ni sy dah pulang ke rumah sblm memulakan tugas semula pada 30.9 ni.. ini bermakna terpaksa berjauhan kembali dgn suami.. satu lagi ujian yg terpaksa sy harungi.. sy perlu kuat in syaa
Allah...terima kasih saudari sudi baca catatan sy.. take care..!

Anonymous said...

alhamdulillah syukurnya.. tahniah.. sukanya bila dpt tahu awak dah pregnt...
sy msh dlm pantang br 38 hari...xsabar plak nak pregnt lg..w/pon takut sbnrnya... take care yerr...!

meazrynn said...

Alhamdulillah, tak sangka Allah bagi rezeki secepat ni..sekarang ni memang tengah berjaga-jaga, baru sangat lagi kan...

Memang takut utk preggy lagi, bila dah tahu baby dlm rahim, memang syukur yg amat..

Doakan saya selamat hingga melahirkan ye sis..

Sis pun selamat berpantang..saya dulu berpantang 44hari jugak..jgn takut utk preggy lagi..doa byk2 ye tau..semua tu kuasa Allah.. :)


Che Zee said...

Salam ryn, tahniah ye.. Syukur dgn anugerah Allah itu. Eemm..pg ni sy bgn tgk kt sluar kecik ade tompok coklat..npe ye? Xbyk, ckit je... Sy xtaw dh brp mggu bby tp klu ikotkn period dh 2bln xdtg.. Risau jd mcm ryn dulu sbb nmpk mcm saye je pglmn ryn tu dgn keadaan sy skrg

Che Zee said...
This comment has been removed by the author.
meazrynn said...

Wsalam Che Zee,

Tulah syukur ssgt. :)

Owh yeke, kalau lewat 2 bulan rasanya sis dah preggy 3 bulan la kan..

Sesetengah org kalo ade spotting darah takda pape pun sis..kalau bturut2 hari baik sis jumpa doc, takot jadi ape2....

NadiaLani10 said...

salam ryn.bila baca kisah awak rasa tak sanggup saya nak abiskan bacaan..tapi ble tahu awak dah preggy balik senyum saya...Syukur
Anak ni amanah Allah,jaga lah kandungan tu sebaik mungkin.Die amik yang aritu tapi pasti Dia akan ganti dgn yg lebih baik lagi..
Tahniah mama to be !!!

meazrynn said...

NadiaLani10,

Wsalam awak..tulah kan, nak membaca pun tak sanggup yg mengalami lagilahkan..

Alhamdulillah, saya pun tak sangka Allah nak bagi saya zuriat secepat ni, ada kalangan family saya cakap lepas ectopic ni saya susah nak pregnant. Sakit sangat hati sepatutnya diorang bagi saya kata-kata semangat. Tapi tu semua kuasa Allah kan, tiada siapa yang boleh menidakkan. Usaha, doa dan tawakal saja.

InsyaAllah, akan dijaga zuriat ini spt saya jaga nyawa saya sendiri..

Btw thanks dear sudi baca pengalaman saya.. :)

Anonymous said...

Pengalaman awak sama dgn saya.. baru buang 2 mggu lps. n time baca entri ni br lah kali pertama saya nangis

meazrynn said...

Anon :

Maaf ye kalau entry saya buat awak sedih. Memang kalau diingat balik situasi tu Allah je tahu perasaan saya.

Masa doc bgtau awak ectopic awak tak sedih ke, respect saya kat awak. Awk memang kuat. Awak jangan lupa berpantang ye. Saya doakan awak cepat sihat dan cepat dikurniakan zuriat lagi.

insan lemah said...

salam kak...sy simpati trhadap akak...taku bila sy membacanya...sy pula berada dalam keadaan yg cemas... sy last period dlm 31 august tu...sy buat upt..dan hasilnya positive....sy n terus pergi ke clinic tapi bila doc scan...doc x nmpk....tpi dia x ckp apa2 pun...bila sy bca tentang kehamilan luar rahim...sy jadi takut.....aka disahkn hamil luar rahim bila kandungan berusia 6 minggu kn....adakah sy akan mengamil kehamilan luar rahim...ya Allah...takutnya...

Anonymous said...

As salam....akaj pon sama kes macam insan lemah. Klu ikutkn dh 6 mggu. Start 14hb okt tu bleeding, ada tompokan darah dan paling risau ada lendir mngandungi darah. Akk g check di klinik swasta, dr scan tp x nmpak apa. Rahim nmpak bngkak. Dr suruh datang lg 2 mggu utk scan...tapi dr ada ckp rakut kandungan luar rahim...ya Allah jauh kan la. Utk pngetahuan, ni anak yg je 3....slps 10 tahun x pregnant. Skg ni tgh risau sgt2. Dr pon ada bagi ubat kuatkan rahim -duphaston . Mahal gak ubat ni tapi takut lak nk mkn. Skg ni pon still bleeding lg.....doakn akk selamat dan tiada apa2 yg trjadi

wan.. said...

Sy ektopik Jan 2013 buang tiup kiri...n alhamdulillah skarang sedang pgnent 5bln mula2 mmg rs x de hrpan nak ada bby.tp yakinlah stiap apa yg tjadi tu pasti ada hikmah n kmanisan nye.yg penting jgn putus asa utk bdoa... ;-)

wan.. said...

Sy ektopik Jan 2013 buang tiup kiri...n alhamdulillah skarang sedang pgnent 5bln mula2 mmg rs x de hrpan nak ada bby.tp yakinlah stiap apa yg tjadi tu pasti ada hikmah n kmanisan nye.yg penting jgn putus asa utk bdoa... ;-)

Anonymous said...

sedih..nak menangis baca..sabar ye

Anonymous said...

Salam..sy tgh berpantang..bru 2mnggu operate sbb luar rahim...tiub kanan sy dbuang sbb da pecah..ms tu bru jer tau pregnent 5mnggu tp trus kna buang sbb sakit..rupanya dlm perut da bleeding...nk kta sedih...mmg slalu mnangis mngenangkn nasib...ni bb prtma lpas 7bln kawin...bla bc blog ni sy sdar ramai rupanya yg mengalami bnda ni..n sy kmbali berharap lps dpt tau awk da kembali pregnen...sy tmpang hepi...doakn sy jgk utk pregnen scra normal lpas ni...

Anonymous said...

Salam..sy tgh berpantang..bru 2mnggu operate sbb luar rahim...tiub kanan sy dbuang sbb da pecah..ms tu bru jer tau pregnent 5mnggu tp trus kna buang sbb sakit..rupanya dlm perut da bleeding...nk kta sedih...mmg slalu mnangis mngenangkn nasib...ni bb prtma lpas 7bln kawin...bla bc blog ni sy sdar ramai rupanya yg mengalami bnda ni..n sy kmbali berharap lps dpt tau awk da kembali pregnen...sy tmpang hepi...doakn sy jgk utk pregnen scra normal lpas ni...

Anonymous said...

Salam..sy tgh berpantang..bru 2mnggu operate sbb luar rahim...tiub kanan sy dbuang sbb da pecah..ms tu bru jer tau pregnent 5mnggu tp trus kna buang sbb sakit..rupanya dlm perut da bleeding...nk kta sedih...mmg slalu mnangis mngenangkn nasib...ni bb prtma lpas 7bln kawin...bla bc blog ni sy sdar ramai rupanya yg mengalami bnda ni..n sy kmbali berharap lps dpt tau awk da kembali pregnen...sy tmpang hepi...doakn sy jgk utk pregnen scra normal lpas ni...

T w i n k l i n g J a z z said...

Salam... Just nak share saya pun baru mengalami ectopic pregnancy ni... Ni pun tgh pantang lagi baru 26 hari... Kalau memikirkan pengalaman tu memang risau nak pregnant balik... Tp kita kena yakin dgn ketentuan Allah... And tahniah sebab dah pregnant... Happy for you... Rezeki kita ni haa xtau lagi.... ;)

meazrynn said...

Thanks kpd komen2 latest yg diberikan, tak sempat sy nak rply satu2..

Saya doakan kawan2 yg mengalami pengalaman spt saya kuatkan diri ye..bykkan berdoa n bersabar..kita insan terpilih utk melalui ujian spt ini.

Saya juga doakan kawan2 cepat2 dikurniakan zuriat yg lain..jgn lupa berpantang ye..bg bdn betol2 sihat.. :)




Ms Pooh said...

assalamualaikum... sy sgt paham apa yg awk lalui.. sbb saya baru je 1 bulan lalui perkara yg sama.. kandungan 6 minggu jugak :( saya tau yg saya preg masa 1 week lagi tapi follow up dekat sebuah medical centre (memang tempat org bersalin), week 4 start bleeding sampai marahkan nyamuk pun kuar darah.. weeks 4 doc medical centre scan cakap nampak kantung dlm rahim jadi tak payah risau dan teruskan mkn ubat kuatkan rahim.. weeks 6 saya makin pucat dan sesak nafas dari office terus g GH sampai sana 2 org Doc biasa korek la scan la buat upt semua still x dpt kesan.. dorg suh dtg keesokan hari.. bila dtg pakar check terus dpt detect kandungan luar rahim gelap dunia tak mampu buka mulut mesti berjurai air mata.. skrg baru sebulan lepas pantang pun br habis.. now nak control emosi je la, bit sensitive ;p saya harap sesiapa yg lalui sama2 kite tabah dan berdoa supaya masih ada peluang utk kita ye.. insyaAllah.. amin...

latifah suleiman said...

Thanks for sharing..

Saya tak pernah lagi mengalami pengalaman sebegini..Kagum.dgn ketabahan diri msg2. Cuma..tiba2 rasa curiga..Dah 1 week lewat period. Kemudian period. Tp.just kluar yg coklat2 sahaja. Kalau ada pon, macam ketulan darah gelap, tp tak byk. Saya period mmg ontime. Kalau lmbt 2 3 hari tu mmg jarang sgt berlaku. Dan biasa bila period kluar mmg pengaliran tenat sgt dari haru 1st sampai 4. Tu yg biasanya..
Cuma bulan ni..bila.lewat semgu..Then period..tp TAk tenat macam.biasa..yg tu buat saya musykil. Saya takde sakit kt pinggul..tp kat bhgn rusuk kiri tu mcm sakit2 je...lps tu rasa angin kat perut (bawah dadah) serupa org lapar and serupa angin..padahal bukan nak.makan pun..n bukan jugak sbb tak makan langsung..tu yg google simtop2 hamil luar rahim.( extopic )...

Saya tak ckp dgn.siapa2 lagi ni..since saya tak pernah ada pengalaman...cuma inilah yg terlintas dlm.fikiran saya skrg...

Sejujurnya..saya dan suami sgt mennntikan kehadiran baby ke 3 dlm famili kmi.. anak2 dan besar..rindu nak ada baby lagi..

Apapun..saya mendoakan puan2 dan.kita smmua murah rezeki dan dikurnia Allah Anak2 penyejuk hati ayah dan ummi,amin ya Rabbal'alamin...
Doakan saya bebas extopic ya..terima kasih.

WaAllahualam.



meazrynn said...

Ms Pooh,

Takziah ye awk..yg dah melalui je tahu mcm mana rasanya kan..InsyaAllah ada hikmah disebaliknya..semoga awak tabah ye..selamat berpantang juga..jgn takut untuk hamil lagi..Alhamdulillah, lepas 4 bulan saya pregnant lagi, saya doakan awak juga akan dikurniakan zuriat ye. :)

Kalau ada yg nak saya kongsikan apa yg saya usaha utk hamil lagi nanti saya kongsikan di entry lain ye..

meazrynn said...

Latifah,

InsyaAllah takda pape tu..harap2 hanya tanda2 awak pregnant..kalau risau awak buat ujian upt..if positif nak kepastian buat scan utk tahu baby kat mane..semoga semuanya baik2 aje.. :)

fadzlina said...

salam..rynn dah brapa bln preg? sy msh bpantang rs mcm thn 2014 ni nak plan blk utk preg.. sy msh belum dpt tukar utk tggl bsama suami..hrp suatu hari nanti sy dpt preg jgk..

meazrynn said...

Fadzlina :

Wsalam, Alhamdulillah kandungan sy nak masuk 4 bulan..awk pantang betol2 ye bg badan betol2 sihat..

InsyaAllah,saya doakan awk pun akn dikurniakan zuriat lagi..usaha, doa n tawakal byk2 ye.. :)

Alin Maheb said...

Salam aku jg nglamin itu baru minggu yg lalu. Ada obat khusus gak bt nyembuhi yg didlm. Kt dokter klo dah pernah ngalamin hamil diluar kmungkinan besar akan ngalami lg aku jd trauma mau hmil lg. Skarng rin dah hamil lg blm

meazrynn said...

Wsalam Alin :

Wah kawan dari jauh ni..terima kasih sudi singgah blog saya.

Takziah ye utk awak dan family. Semoga tabah menghadapi dugaan. Saya makan jel gamat dan berpantang macam orang bersalin selama 44 hari.

Doktor pun ada bagitahu saya kalau dah pernah alami ectopic peluang utk jadi lagi besar. Tapi semua kuasa Allah kan, kita berusaha, berdoa dan bertawakal.

Alhamdulillah, sekarang saya dah hamil lagi selepas 4 bulan pembedahan. Usia kandungan pun dah 4 bulan. Saya doakan awak cepat2 dikurnikan zuriat yang baru ya..

Alin Maheb said...

Mksih ya rin atas jwbanya. Maaf boleh tau gak gel gamat apa ya klo di indonesia macam apa obat / ramuan. Rin kmrn aku tu sempst ngalami pndarahan hrs dioperasi macam cessar n sel telurku dipotong 1. Ya bnar kt u kt hy bs brdoa n berusaha smau allah yg mnentukn. Smoga aku bs cpt spt u di beri kesempatan lg untuk bs hammil lg n janinku beranda ditmpt yg semestinya dirahim. Amin amin amin ya rob.

Alin Maheb said...
This comment has been removed by the author.
viayu natasha said...

Sedih baca. Harap awak bersabar yer. Insyallah ada rezeki lg.. amin.

viayu natasha said...

Sedih baca. Harap awak bersabar yer. Insyallah ada rezeki lg.. amin.

wia said...

salam.. sy pun pengalaman sme mcm awk.. masa tu sy pregnant 4minggu.. skejap je dpt rasa nikmat pregnant.. tiub kanan sy kne buang.. jun2012.. skrg ni sy pregnant lg, dh msuk 5mggu.. tp dh 3 kali scan pn xnmpk.. ;((( sy tkot sgt ni... fobia... dh la sakit je perut belah kiri...

meazrynn said...

Alin Maheb :

Amin..
Saya pun tak tahu macam mana gel gamat tu kalau di indonesia..ada orang cakap madu pun bagus untuk sembuhkan luka..cuba awk try.. :)

meazrynn said...

viayu :

Alhamdulillah, sekarang saya dah hamil lagi..doakan kandungan saya selamat hingga melahirkan ye.. :)

meazrynn said...

wia :

Wsalam, tahniah ye awak dah pregnant lagi..tp risau jgk saya bila awk ckp scan masih tak nmpk..cuba awk try 2 3 klinik berlainan..

saya doakan semoga kandungan awak baik2 saja..byk2 berdoa ye awk..

amsyar said...

salam rin.. saya pon mengalami nasib yg sama mcm awk... bru jer 10 Dis 2013... cuma skg nk tanya awk la.. agak2 bila masa bleh pregnant blk lepas sembuh pembedahan...?

meazrynn said...

Wslm amsyar,

takziah ye..semoga awk kuat n tabah..masa last checkup dgn doc yg buat operation utk saya aritu, saya ada tanya dia, dia kata paling cepat 3 bulan..ada jgk info sy baca 6 bln..

saya rasa lbih baik awk tnye dgn doc yg buat operation utk awk aritu, sbb dia je yg tau keadaan rahim awk masa tu..

harap dpt membantu ye.. :)

Anonymous said...

Salam, sya pun baru 5hari kena bedah ektopik operate secara terbuka, mmg x tahu sya peknen smpai sakit perut ingatkan senggugut rupenyer tiub dh burst..kena buang tiub sebelah kanan..doc. Ckp kandungan lebih kurang 1 bln lebih..sya baru jer bersalin ank ke 4 skrg baru 7 bln. X expect lak peknen lgi. Sbb ader amik pil postinor. Kuasa Tuhan tiade sape boleh mengubahnye.

Nak tya cara berpantang adakah sama seperti pantang bersalin ceaseran? Mcm mane ye..sbb x pernah alami kedua2 jenis pembedahan. Pastu doc. Inform kate hb low 8 sja. So dia bagi vitamin je sbb sya x alami pening2 dan pitam. Kalau x kena tambah darah jugak sebab hilang 1 liter darah.

Harap dapat berkongsi pengalaman.

Tengah Berpantang - Noor.

meazrynn said...

Wsalam Noor..

Semoga awk cepat sihat ye..saya pun tak tahu sgt, tapi rasanya cara berpantang tu sama sebab dua2 bersalin secara terbuka kan..awk kena pantang makan lebih sikit sebab nak bagi luka cepat sembuh..lain2 saya tak pasti sgt..sory ye tak byk dpt membantu.. :)

Anonymous said...

Salam pengalaman ryn sama dgn saya..bln 8 ri 2 operation kandngn luar rahim usia kandungn 2bln buang tiub kanan sedih memang xdpt nk gambarkan yg pertama pulak..tgk org lain timang chy mata rasa sedih...skrg nk plan utk ada bby tp masih takut bila ingat pe yg penah berlaku..ryn lepas bp bln ngandung semula??

meazrynn said...

Anonymous..

Wsalam..semoga awk kuat n tabah ye..saya pun dlu anak 1st..memang tak tergambar perasaan masa tu..

Saya kena ectopic ujung bln 4, saya pregnant balik bln 8, so lebih kurang 4 bulan saya mengandung semula..nak mengandung balik ni memang kena kuat..takot berulang kan..tnya doc yg buat operation utk awak aritu berapa lama tempoh utk hamil balik..

Awk banyak kan berdoa ye..InsyaAllah, Allah tahu apa yang terbaik utk kita..

Anonymous said...

Saya pun tngah bpntang selps operation mgndung luar rahim...dn doktor sahkn sy tkleh mngndung lg...

meazrynn said...

Anonymous..

Ya Allah, berat sungguh dugaan awk..kenapa tak boleh mengandung lagi ye, dua2 tiup dah dibuang ke..dan tak silap saya kalau tiup dah dibuang pun masih boleh mengandung lagi dgn menggunakan kaedah ivf..walau apa pun saya doakan semoga awak tabah ye..

Anonymous said...

Ye...dua kali sy kna etopik...so dua dua tiup rosak...syukur alhamdulillah ryn dah mngandung...thniah...jga ksihatan

Shimaaisy Aisy said...

Salam...sy juga ade pngalaman yg sama... 25/12/2013 mula keluar darah n rse skit perut yg teramat sgt...fikirkn itu adalah senggugut so just mkn pain killer shj...lngsng x expect preggy coz period mmg x regular n bsame suami pn jrg sbb dia di KL sy pulak di Ipoh.... 30/12/13 bru pergi klinik utk dptkn mc sbb x bkerja...mmg x tfikir pn utk cek upt...mmg x rse mngndung pn...so doktor suggest utk upt mula2 rase ragu jgk nk buat...tp da doktor suruh ikutkn jelah...hasilnye upt positif... dlm ati mse tu da fkr mcm2 keguguran ke sbb bleeding byk sgt sekali dgn skit perut... ptg tu jgk pergi kecemasan...doktor scan ckp x nmpk ape2...sy didiagnos abortion...dlm ati tuhan je thu hmpir 4 thun kawen mmg ini zuriat yg d tunggu...kmudian doktor arahkan utk msuk wad...utk cuci...msuk wad scan lg kali ini melalui vagina...pakar ckp ade see something didlm...7 hari sy ditahan didalam wad mcm2 ujian ambil drh 2 hari sekali...darah beta hcg.. mkin meningkt pakar ckp msih preggy lg tp mslhnye rahim kosong...scan jgn ckp la ari2 ade je doktor yg scan...melalui vagina. Ari ke-7 sy dbnrkn discaj dan dtg semggu kmudian utk cek drh beta hcg...malang sgt2 bacaan drh meningkat 7x ganda dari yg mula2...doktor ckp kali nie klau masih x nmpk janin di dlm rahim konfem ectopic pregnancy... Ya Rabbi dugaan ape lg yg harus sy terima...dgn suami xde disisi msih bekerja di KL...pd siapa sy nk berkongsi kesedihan...akhirnya ptg smlm doktor tlh melakukan pembedahan utk mbuang kndgn sy yg dikatakn bru memasuki usia 7 mggu...bkn kandungan shj dibuang malahan tiub sebelah kiri jg dibuang...sdihnye rse hati...hrp2 slps ini msih ade jln utk ay kembali mngndung...aminn...

Shimaaisy Aisy said...

Salam...sy juga ade pngalaman yg sama... 25/12/2013 mula keluar darah n rse skit perut yg teramat sgt...fikirkn itu adalah senggugut so just mkn pain killer shj...lngsng x expect preggy coz period mmg x regular n bsame suami pn jrg sbb dia di KL sy pulak di Ipoh.... 30/12/13 bru pergi klinik utk dptkn mc sbb x bkerja...mmg x tfikir pn utk cek upt...mmg x rse mngndung pn...so doktor suggest utk upt mula2 rase ragu jgk nk buat...tp da doktor suruh ikutkn jelah...hasilnye upt positif... dlm ati mse tu da fkr mcm2 keguguran ke sbb bleeding byk sgt sekali dgn skit perut... ptg tu jgk pergi kecemasan...doktor scan ckp x nmpk ape2...sy didiagnos abortion...dlm ati tuhan je thu hmpir 4 thun kawen mmg ini zuriat yg d tunggu...kmudian doktor arahkan utk msuk wad...utk cuci...msuk wad scan lg kali ini melalui vagina...pakar ckp ade see something didlm...7 hari sy ditahan didalam wad mcm2 ujian ambil drh 2 hari sekali...darah beta hcg.. mkin meningkt pakar ckp msih preggy lg tp mslhnye rahim kosong...scan jgn ckp la ari2 ade je doktor yg scan...melalui vagina. Ari ke-7 sy dbnrkn discaj dan dtg semggu kmudian utk cek drh beta hcg...malang sgt2 bacaan drh meningkat 7x ganda dari yg mula2...doktor ckp kali nie klau masih x nmpk janin di dlm rahim konfem ectopic pregnancy... Ya Rabbi dugaan ape lg yg harus sy terima...dgn suami xde disisi msih bekerja di KL...pd siapa sy nk berkongsi kesedihan...akhirnya ptg smlm doktor tlh melakukan pembedahan utk mbuang kndgn sy yg dikatakn bru memasuki usia 7 mggu...bkn kandungan shj dibuang malahan tiub sebelah kiri jg dibuang...sdihnye rse hati...hrp2 slps ini msih ade jln utk ay kembali mngndung...aminn...

meazrynn said...

Aisy,

Sabar ye awk..Allah menguji disetakat kemampuan hambanya, InsyaAllah hikmah pasti menanti awak dan suami..

Awk jangan berputus asa ye..mula2 memang susah sikit nak terima, macam saya jugak..yelah kita manusia biasa kan, tapi lama2 InsyaAllah awk akan dpt terima dengan tenang. Fikir yang baik2 n positif ye..

Saya doakan awk cepat sihat dan boleh mengandung semula.. :)

Anonymous said...

Dgn satu tiub pun...insyaAllah ade rezeki lg....mcm saya...selps etopik..dpt 3org ank....lps tu bru etopik smula sblh kanan

meazrynn said...

Anon, InsyaAllah semua tu rezeki dari Dia kan, kalau Dia kata dah smpai masa InsyaAllah ada. Ectopic awk jadi balik ea..takut pulak jadi macam tu...

yusniza nasir said...

Salam rynn,

sedih baca kisah awak...minta2 sy dijauhkan mcm tu...dn tahniah awak dh preggy lg..skrg dh bape bln?
sy nk tanye ape yg patut sy buat erk..sy dh lewat period almost 1 month..lewt seminggu pastu 2 sy buat upt -ve..2 hAri lepas buat lg still -ve..sblum ni sy mmg penah lewat tp lepas ambil shaklee bln lepas on time..so bile bln ni x period sy ingt mgkin preggy tp check xde...sy pun xde tanda2 preggy cume cepat penat & letih je..awak rase ape patut sy buat, perlu ke sy ambil ubt turun period or tunggu lg..ader ke kes preggy tp lmbt detect...

meazrynn said...

Wslm Yusniza,

Alhamdulillah, terima kasih utk ucapan tu ye..

tentang masalah awak tu, saya nak cakap pun tak berani..mungkin masalah hormon kot..cuba awak tunggu lagi 2 minggu ke..jgn amik dlu ubt turun darah..takot awk bebetol preggy ke kan..

nk lg pasti baik awk jumpa doktor.. :)

Anonymous said...

nk tny....last month sy lewat period smggu. this month lwt 2 ari je....sy de bd simptom hamil luar rahim. antranye skt prut n sakit bahu.sy pkir mybe skit bahu sbb buat keje kt ofis kot....tp sy rs bdebar bl bc psl kes ni. tkt tnda tu ade pd sy.sy xpnh lwt period smpai smggu.then klo mngndung luar rahim ni mmg every month akn period ke atau cmne?
thanks pd yg bg info

Unknown said...

assalam rin

sy nadia, sy tertarik dgn story awk... sy br je seminggu buat pembedahan ektopik ni,,, n sy phm perasaan awk mcm mne...

masa doktor beritahu tu, mmg sedey dan sy cuba menahan air mata drpd menitik... sy xblh nk tgk muke husband n mummy tp sy tahan jgak air mata ni xnk bg dorg nmpk yg sy ni lemah.

7/2/14 tepat jam 3pg operation mula dan jam 5.30 pg pembedahan sy selessai...sedey jgn ckp la dgn tiub belah kanan yg da dibuang, rupe2 nya husband sy juga menangis masa sy dlm OT. dia hiba sgt maklum lah kami br je bkahwin n mmg menunggu zuriat yg pertama....

skrg sy bpantang dirumah mak. dan hsptl bg sy mc selama 6mgu...
rin, doktor ada bg tau awk ke yg bpe lme xblh bsama dgn suami? doktor sy xde plak bg tau tp mak sy pesan jgak klu blh jgn bsama utk 2 bulan.....

meazrynn said...

Anonymous:

Kalau pregnant luar rahim awk tak period..mcm orang mengandung jgk..cuma masa awal pregnant tu ada bleeding..kdg2 kalo lewat period tu hormon kita tak stabil..nk lg pasti awk buat upt ye.. :)

meazrynn said...

Unknown :

Wsalam Nadia..takziah utk awk n suami ye..semoga tabah menghadapi ujian ni, plhn2 nnti awk dpt terima..InsyaAllah..Allah nak bagi yang terbaik utk awk berdua..

Lama awk dpt mc ye..aritu saya 2 minggu je..

Macam saya, doc takde bgtau pn berapa lama..tapi saya berpantang mkn n bersama suami lebih kurang 44hari jugak..mcm mak awak pesan..nak bagi badan betul2 sihat kan.. :)

KAA SMKBRP said...

salam...sy bru seminggu operation ectopic ni...sy punya dah pcah n doktor keluarkn 1 liter drh masa operation....bila baca blog ni...ramai rupanya seperti sy...sesuatu yg kits x jangkakan....sbb sblum tu sy dah jumpa 2 dktr di klinik swasta utk sahkn knp sy sakit prut n bleeding...tp dia ckp gastrik....Alhamdulillah Allah gerakkn hati sy n suami utk jumpa pakar d Tropicana Medical Centre .... dktr tu mmg terbaik dia cek dgn detail n trus tahu masalh sy...8 mlm dpt result 12 mlm tu jgk buat operation...Alhamdulillah semua slmt...sy tdk rasa sgt kehilngn sprti rkn2 yg lain sbb sy dah ada 2 boys n 1 girl...nasiht sy kpd rkn2 kalu kits lewat period n cek positif prgnnt....scan utk tahu jddkn janin....sbb ectopic ni blh mmbawa maut....

meazrynn said...

KAA SMKBRP

Wsalam..thanks ye sudi berkongsi pengalaman n nasihat..betul tu, once kita tahu pregnant, mesti buat scan utk tahu kedudukan janin..

sy pun terkejut rupanya ramai yang mengalami nasib yang sama mcm saya..sebelum ni tak pernah dengar pun tentang ectopic ni..

semoga awk cepat sembuh ye.. :)

Anonymous said...

Assalamualaikum rynn,,sy pn pernh terjdi mcm rynn crita kan,,sy crita kan blik ape pernh terjadi pd sy,,mula2 sy kwin sy mngandung dan kandungan sy xdapat diselamatkan,,bby sy meninggal smsa lahir 6bln,,sempat hidup skjp je sbb sy xdibawa ke dewan bersalin,sy lahirkan snk sy kt dlm bilik rawatn,,tu nurse duk marah2 sbb sy nie die ckp terlalu mnja,,padahal kita nie sakit teramat sngt,,ALLAH je yg th mase tu btapa skitnye lahir ank xcukup bln,,ank sy hidup masa tu,,biler nurse nak bawa ank sy ke dewan bersalin,,xsempat ank sy dh meninggal,,xpe sy redha dan pasrah,,setitik pn air mata sy xtrun sbb sy pasrah mgkin ini ujin ALLAH pd sy,,,dgn ad suami disisi sy kuatkan semangat sy,,lame sy menunggu untk mndpt zuriat,,selang beberapa thn sy xdtng uzur selama 3bln,,masa tu gembira sngt ALLAH Je yg th masa tu betapa gembiranya sy & suami ingtkan sy mngandung,,biler pergi klinik buat upt,,doktor ckp -ve,,kecewa mmg kecewa tp mgkn bkn rzki kami lg agaknya,,thn 2010 bln satu tu sy xdang haid,,sy xpegi cek la ingt kan perkara biasa uzur dtg lwt..pertengahan bln dua ada darah turun bnyk sngat,,ingtkn sy period,,sbb time darah keluar perut sy sakit yg amat xblh nk berdiri langsung,,dan membuang air besar pn sakit,,lama jugak la drh keluar dkt sebulan,,xthn sngt sy pegi hospital sblm tu sy ad pegi klinik,,dktr ckp sengugut,,tp biler pegi hospital kerajaan,,doktor cek kat bhgian vagina bnyk kali tp xdpt kesan die ckp dekat rahim tu kosong,,last2 dktr ambik darah mlm tu sy msuk wad kna thn sbb darah dh bnyk keluar,,biler dh dpt keputusan darah,,dktr ckp sy mngandung luar rahim dan terpaksa di bedah untk cuci,,dktr ckp klau xbedah darah yg pecah tu akan pergi k bahagian organ yg lain dan blh bawa maut,,,ALLAH HU AKHBAR,,time tu ALLAH je yg th hati dan perasaan sy nie...sy tpn suami bg th,,suami ckp mgkn bkn rzki kita lg agaknye...sy masuk wad petang,,mlm sy dpt result,,pg tu terus dktr buat operation,,sbb xblh tnggu lame lg takut bhya,,,lame jugak sy duk wad dlm seminggu,,tiub sebelah kiri sy pn terpksa dibuang sbb dh pecah,,tinggl sblh kanan satu,,,tp sy punya bkn mcm rynn laparskopi,,sy punya dktr operate melintang panjang sngt...
Skrng nie pn sy still lg mnunggu khdiran cahaya mata dlm kehidupan kami,,semoga ALLAH Kurniakan kami zuriat yg soleh&solehah...
Dan skrng nie pn sy ad ambk ank angkt,,dh bsr umr dh 3thn lbh..
Ape2 pn sy doakan semoga ank ryn mnjdi ank yg soleh&solehah...amiinn,,

meazrynn said...

Anonymous,

Waalaikumsalam awk..

Ya Allah, sedihnya pengalaman awak..nak menitis air mata saya..awk memang sangat kuat n tabah..kecik sgt dugaan saya nak dibandingkan dengan dugaan yang awk lalui..syukur awk dikurniakan seorang suami yang memahami..dialah kekuatan kita kan disaat ditimpa ujian..

InsyaAllah, awk bykkan berdoa ye..mungkin rezeki anak belum sampai..Dia bagi rezeki lain..dan mungkin Allah nak kita betul2 bersedia sebelum memikul tanggungjawab tu..

Alhamdulillah, awk ada amik anak angkat ye..semoga dia menjadi penyeri dan pelengkap dalam kehidupan awk dan suami ye..

Amin, terima kasih ye doakan anak saya. Saya juga doakan awk satu hari nanti akn mempunyai zuriat sendiri..Aminn..awk jgn berputus asa ye....


Anonymous said...

Akak sye sda lewat brapa hri..aftr that sblum ni pnah kene ectopic..sye tkut sye kene lgi..ap patut sye buat..and berapa kos ak buat..

meazrynn said...

Anonymous,

Sebelum ni penah kena ectopic jgk ye..ade tak tanda2 mcm yg sblm ni sekarang..kalau takde Alhamdulillah..cepat2 buat upt..kalau dah positif mengandung buat scan pulak kat klinik..nak tahu kedudukan baby kat mana..biasanya dalam RM50 camtu.... hrap membantu ye.. :)

Cik Lynx Ahmad said...

Salam Rynn,

Nak tanya, rynn mmg tak rasa sakit langsung ye? Saya dah 10 weeks, suspect ectopic tapi tak sakit.. Bukan la kata nak mintak sakit, cuma confuse. Lepas operation terasa sakit ke? Saya plan nak buat hari selasa ni.

meazrynn said...

Wsalam Cik Lynx,

Ha'a aritu saya memang tak sakit..sebab baby lom pecah lagi dalam kantung, biasanya kalau yang sakit tu baby dah pecah n ada pendarahan yang teruk dalam perut..

Lepas operate laparoskopi tu opkos la sakit awak, sebab perut kita luka kan..awk jgn lupa berpantang ye.. :)


asdafa marz said...

SALAM....SAYA MENGALAMI SITUASI YG SAMA...baru start bekerja harini lps dpt cuti 2minggu...
mmg gerun sgt n sedih bila tau pasal kandungan tu...tp kna tabah...n saya pk n ckp pada diri sendiri...apa yg terjadi ad hikmah...kna redha...

meazrynn said...

Wsalam asdafa,

InsyaAllah awak kuat, Allah takkan uji diluar kemampuan hambaNya. Be strong ye. Jangan berputus asa..

Anonymous said...

salam....kak ryn sy pn tgh berpntg ectopis prgncy...ru pas operate mgu pas..stu tiub belah kiri pn ditutup . sedih sgt bru tau prgnt 6mggu tp kne buang luar rahim plak...rse sedih sgt lgi2 ble kngkn wajah gembira suami tahu sy mgndung...kami kawin bru 4bln..ni first ngandung jd cmni lk....risau sgt tkt lmbt dpt ank..kami suami isteri nk sangt ank...tgk ank sedara rse nk menangis kenangkn nasib jd cmni...

meazrynn said...

Anon,

Wsalam awk..akak tahu ape yg awk rse skang ni..org yg melaluinye je tahu..lagi2 bila kita baru kawin n excited nak kan zuriat..akak pun amik masa utk terima dugaan ni mase tu..

Awak kuatkan semangat..sekurang2nya kita tahu yg kita boleh mengandung..jgn putus asa mungkin belum masanya utk kita memikul amanah dan tanggungjawab yang besar ni..

Selalu fikir positif, mungkin Allah nak bagi lebih masa berdua, smntara berdua ni honeymoon dulu puas2 ye..

Dlm pantang ni awak jage bdn betol2 tau..pantang makan n pantang bersama suami..bagi badan betul2 sembuh ye..

Kalau nak akak kongsikan sikit ape yg akak usahakan utk hamil semula boleh tinggalkan emel awak kat sini ye.. :)


Anonymous said...

apa tips awk tuk hamil semula..share la..sy pun bru je lps operate ektopik..

Anonymous said...

Asalam..sdih jugak bca komen2 korang smua..sy pn mngalami ny bru 3 hri lps oprate buang tube sblh knan :( huhu..bleeding on n off,skt prt cm sngugut n gastrik kdng trsa mcm tumbung tu nak tkuar..nurse ckp symptom ectopic mmng cm tu rsa tumbung nk tkluar n bleeding on n off..sedih jugak bby bru 1mnth plus ;(

Anonymous said...

Assalam..saya baru trbaca blog ni..prnh ektopik tahun 2010 slps 2 tahun kwen..skrg lps 3 tahun x pregnt lg..seronok seminggu je..lps tu ttrpksa operate buang tiub belah kiri..rupanya ramai yg senasib dgn saya..skrg ni masih mnunggu..rumah terasa sunyi sgt..nk blk kg pun rasa malas..rasa cemburu tgk biras2 sibuk mlayan ank sedangkn saya byk masa di dapur..saya mntk brpisah dgn suami tp dia x nk..tensen sbb family belah suami x memahami n ckp saya mndul..sdgkn dh byk ikhtiar kmi buat..makin hari makin jauh dgn suami..mgkin sbb x da ank..inilah dugaan utk saya..bila baca ada yg pernah ektopik brjaya hamil saya rasa brsmgt blk.rasa ada harapan.hilang tensen saya.tima kasih kerana bertapa brmknanya perkongsian ini kpd saya.terasa lega yg amat sgt.terasa ada yg memahami..

Anonymous said...

salam..
sy prnah alami keguguran dan ektopik pd awal dan akhir tahun lepas...Tiub kiri terpaksa dibuang.. Kini sdg usaha utk hamil lg..Ya Allah mmg berat ujianMu.. kwn2, jgn sekali2 berputus asa dgn ujianNya dan sentiasa berbaik sangka kepada Allah.. Allah tidak akan menguji kita tanpa d berikan hikmah dan kebaikan disebalik ujian itu. dan jgn sesekali terlintas d hati yg Allah tidak menyayangi kita, sdgkan Allah yang paling memahami perasaan dan Maha Penyayang... teruskan usaha dan doa..Abaikan segala kata2 negatif org d sekeliling.. Allah sentiasa bersama kita..

Anonymous said...

boleh awak share cara awak berpantang, supplemen apa awak amalkan dan lain2? ini emelsy nndya.diah@gmail.com

Cintaku87 said...

salam.sy sm jg seperti awk..sy baru shj seminggu operation ektopik.sy operation pd 23/6/2014..sy tau sy pregnant pd 6/6/2014..dr sahkan br 6 mggu..sy dan suami rasa gembira sgt sebab kami dah tunggu zuriat nie hampir 2 tahun..pd mulanye sy xtau yg sy pregnant sebab ad darah hampir 3 minggu keluar tp dlm kuantiti yg sedikit dan saya sangkakan mungkin darah biasa.dan bila pergi klinik kerajaan dr sahkan saya pregnant 6 minggu..tp dr scan masa tue tak nampak baby dan dr suruh sy dtg semula pd bulan 7 dan ms tue dr ad katakan yg mungkin ms tue msh awal sebab tue xnmpk dan dr juga ad katakan mgkn juga pregnant luar rahim.sehinggalah pd 23/6/2014,sy terasa sakit sgt pd perut sebelah kiri sampaikan sy tidak mampu untuk duduk.sakitnye masa tue hanya tuhan sj yang tau..saya tak sanggup untuk tahan sebab masa tue darah pun ada keluar tapi masih dalam kuantiti sedikit.dr scan tetap tidak nampak dan akhirnya dr melihat dr bawah dan dr katakan sudah ad pendarahan dan perlu dihantar segera ke hospital besar kuantan sebelum ianya pecah.sy seperti terkejut dan tidak terkata apa2 sehinggalah masa di hospital kuantan,sy terus dibawa berjumpa dr pakar dan dr pakar terus scan dn br nampak baby tp berada diluar rahim.ya allah saat itu sy rasakan yang sy seakan mimpi dan sy perlukan seseorang..saya akan kehilangan baby saya...sy mohon pd dr agar tidak membuang baby sy tapi sy tiada pilihan lagi...dan tiub kiri saya dibuang bersama zuriat sy...tp dr katakan walaupun tiub sebelah kiri tiada tp sy masih mampu untuk mengandung lg tapi harus segera membuat upt n berjumpa dgn dr dgn segera sbb sudah ad kes ektopik...sy hrp lepas nie sy dan suami akn dikurniakan zuriat...

Anonymous said...

Salam kawan2 baru ku... Sy br je lps buat laporscopy 9/7/2014. Sy br je th mengndung 6w.. Esoknya bleeding pg la klinik. 2 klinik ckp sy gugur.. Xpuas hati pg ppum pun ckp gugur.. Ppum sruh tgu jer gugur sendiri xpyah cuci.. Tgu punys tgu xsedap hati sbb da seminggu pg hosp umra seksyen 13.. Trs syak ektopic.. Tp yg pelik xde tanda2.. Xsakit.. Xpucat... Tp nk dijadikan cerita pecah dlm perut trs sakit mcm separuh mati. Dlm
OT 4jam.. Alhamdulillah Allah masih beri nafas tuk trs bernyawa... Besar sungguh kuasamu Ya Allah... Kawan2 tahu tak berapa lama luka buang tube ni sembuh?

Anonymous said...

Sakit x selepas buat pembedahan buang kandungan luar rahim tu..

Anonymous said...

Salam..
Apa yg tjadi dkt puan sama tjadi kt isteri saya..
Baru hari ni 25/07/2014 isteri saya keluar dari ward..cuma benda ni tjadi lagi bberapa hari nak raya..dia mcm sedih sgt..sy sndri xtahu nk buat apa..bila sy tngk 3 tebukan kt perut isteri sy..sy jd sedih..kkdng tpikir gak,xnkla bg dia mgandung lagi..kesian kt wife sakit2..
Saya cuma nk tahu cmna pjagaan dr segi ubatan dn pmakanan utk wife sy?apa yg perlu apa yg ptt delakan..kalau puan ada masa email kt saya. s49u@yahoo.com
Selamat hari raya

Wana Atika said...

Hi, saya pon baru lepas operate peknen luar rahim. dah dua kali saya check UPT tp negatif. so saya expect mmg xpeknen even period xdatang sebulan. pastu 7.7.14 period datang sampai hari ke sepuluh. masa tu saya sakit perut sangat2, then husband bawa ke GH. doc check mmg saya peknen 7 minggu, tp luar rahim. malam tu jgk doctor suruh puasa dan pg esk terus operate sbb saya mengalami bleeding dan perut sakit sgt. tp alhamdulillah xsempat pecah. sementara tnggu operate, saya asyik nangis je sebab xsangka saya di uji macam ni.. so 17.7.2014 saya selamat menjalani operate iaitu tiub sebelah kanan dibuang. lepas operate saya diberi mc 9 hari, then 18.9 ni appointment dgn doc. Haritu Doc suggest suruh makan vit asid folik untuk kuatkan rahim. doc cakap kalau nak peknen kena tnggu 3 bulan.. dalam hati saya hanya Allah je yang tau risau takut xpeknen lg. bila tgk kawan2 peknen dan ada baby sedik dan sebak je..

meazrynn said...

Maaf ye pada semua, tak sempat nak reply komen satu2..baru lepas naik kerja dari cuti bersalin 3 bulan 2 minggu. 2 minggu tu saya tambah sendiri tolak cuti rehat. hii.

Terima kasih pada yang sudi berkongsi pengalaman disini, kuatkan semangat dan jgn berputus asa ye. Allah menguji di tahap kemampuan hambanya. Sentiasa fikir positif.

Ade soalan yang sy belom sempat nak jawab. nanti free sy akn cuba jwb ye..






Anonymous said...

Sedihnya... kita sekarang ni tgh confused.. bln lepas period cume tompok2 darah sikit je. doc cakap cyst masa buat scan haritu bila urine test negatif.. tapi bln ni masih tak dtg bulan.. n 2,3 hari lepas breast ada kluar susu setitik bila dipicit breast yg membengkak tu..kita belum pergi jumpa doctor lagi.. takuttt... :'( -Farhana-

meazrynn said...

Saya dah update entry hamil semula selepas ectopic ye..selamat membaca..

http://meazrynn.blogspot.com/2014/09/hamil-semula-selepas-ectopichamil-luar.html

Anonymous said...

Salam.. Hai ryn.. Saya ila.. Saya pun bru mengalami kejadian ektopik pregnancy.. Skg ni minggu kedua sy berehat di rumah selepas pembedahan 22/9/14.. Sy tak tahu yang sy ni pregnant masa tu.. Sbb da 5 tahun kawin tapi belum ada rezeki.. Sy pregnant ni pun selepas sy ada buat pembedahan laparoscopic salphingolsis.. Di mana tube sy tersumbat.. 2 bulan yg lepas.. Operation pada 22/7/14... Period pulak xregular.. Jd x jangka pregnant sebenarnya.. Tapi selepas rasa sakit bahagian ari2 selama 3hari berturut2 baru Dr dapat kesan yang sy prengnant tpi bukan pada tempat yang sepatutnya.. Sedih dan gembira bercampur baur masa tu.. Happy sebab da boleh pregnant tapi sedih sebab kandungan nak kena buang.. Tapi sy redha dengan ketentuan Allah... Mungkin sy belum cukup bersedia untuk menanggung tanggungjawab dari Allah.. Sebab tu Allah berikan kegembiraan yg walau hanya seketika..

Anonymous said...

Salam. Nak tahu lah org pregnant luar rahim nie memang tak boleh nak diteruskan ke? Makcik saya kahwin dah 12 tahun. 4 tahun lepas dia dapat berita dia pregnant, so dia happy sangat. Tapi apakan daya kandungan dia luar rahim n terpaksa di operate. After that, dia tunggu masa 4 tahun untuk pregnant n usia kandungan baru 8 minggu doktor suspect kandungan luar rahim. Persoalan sekarang memang tak boleh teruskan ke pregnant luar rahim nie?

Anonymous said...

Untuk pengetahuan.. Tak boleh mengandung luar rahim sebab bahagian lain tidak boleh mengembang seperti mana rahim boleh.. Jika di biarkan.. Boleh bawa maut jika kandungan ini mula pecah..

meazrynn said...

Salam..

Hai ila..semoga awak tabah ye..Allah tahu apa yang terbaik untuk hambanya kan..kita berdoa semoga Allah turunkan pelangi sesudah hujan..semoga awak cepat sembuh ye n dikurniakan cahaya mata yg baru... :)

meazrynn said...

Anon,

Betul tu, kandungan luar rahim memang tak boleh diteruskan..sangat2 bahaya sebab bila dah pecah dalam perut ia akan menyebabkan pendarahan yang teruk, nyawa ibu boleh terancam.

Janin tak boleh membesar selain dari dalam rahim..nak tak nak memang kena keluarkan..

Semoga makcik awak tabah ye..

Anonymous said...

Tme ksh ryn.. Tpi sy happy awk da ada bby kn.. Alhamdulillah.. Murah rezeki awk rynn.. Sy pun masih menanti.. Risau juga jke pelangi ni x menjelma.. Ku harap panas sampai ke petang rupanya hujan di tengahhri..

miz farah said...

Salam ryn.. sedihnya... saya sekarang kt dlm wad.. masih menunggu apa yg sebenarnya berlaku..doc ckp sy hamil 6 mgu. Allah je tau perasaan hepy sbb ni anak sulung kami slps 4 bulan kawen. 2 ari lps sy bleeding n semalam keluar ketulan. sy bawak sample n terus g hosp. doc scan byk kali tp baby x nmpk.. yg sedih benda lain yg nmpk. doc ckp multiple fibroid agak besar dlm rahim. baby sy samaada dh gugur atau luar rahim. kna tgu 48 hours ujian darah. smpai ari ni masih bleeding dan perut mcm memulas. kesedihan sy berganda2 dan terkejut ada ketumbuhan. takut dan risau. apa pn sy redha ni sume ujian Allah. doakan sy ye kawan2..

Mina Mi said...

Salam,

i pun salah seorang yg pernah mengalami ectopic pregnancy. Date pula sama lebih kurang mcm Rin, cuma ianya blaku pg April 2014 iaitu tahun ini. Tp pd ms tu i dah tahu i pregnant ms week5, sepnjg prgnant tu semua bjalan lancar. Igtkan panas hingga ke ptg rupanya hujang di tengahari. week 9, i igt ms tu pd Khamis 24April 2014, tetiba2 sakit perut scr tiba2 yg drastik, smpai pengelupur atas lantai meraung2, Igtkan i nak mati hanya Allah je tahu betapa sakitnya sampai kejang otot2 dlm perut.kaki kejang semua. Mlm tu ayah ibu mentua n suami cemas urut sana sini kat bdn i.smpailah i tlena tidur.The next day kerja seperti biasa but hilang selera mkn cm ptg tu ada mkn sikit nasik alas pert skali lg die dtg menyerang. Ms tu rs hujung2 jari kebas n sejuk,Allah je tahu perasaan takut mcmana. Mlm tu die sekali lg menyerang n family pun mengurutkan bdn sana sini. And the next daynya 26 April 2014 its my birthday.Semua plan nk celbrate tpaksa ditunda,i hanya terlantar di rumah smbil mbc surah yusof n maryam. Pd mlm tu, family husband adalah buatkan small bday party surprise n we all mkn sm2.the mlm tu sekali lg die menyerang. kali ni i smpai ketahap sesak nafas.husband cemas lalu terus mnghantar ke Ampang Puteri,sejurus sampai di hospital,Dr di situ trus mengesahkan yg i mungkin ectopic prgnancy.setelah selesai mbjuat byran barulah i di hantar ke ward,lalu doc pakar sakit puan di situ trus mbuat 4D scan.Ya Allah, i sendiri lihat yg tdapat seperti lautan darah di dalam perut dan seolah2 ada satu tiub dripping yg mjd punca lautan drh tsebut. It called it internal bleeding. i terus meraung2 ketakutan, dr terus menasihati spy mbuat operation immediately utk myelamatkan i. The doc said : 'The baby cannot survive anymore, the baby at the wrong place,we have to safe u my dear." and the doc only gave me 5 min spy my husband pujuk but xsmpai 2 min he came back and need my sign sbb nk trus operate to avoid the ectopic tu pecah.The ectopic tu kat belah kiri inside my tiub filopian. Me dlm meraung2 tu xnk tpksala sign dengan paksa rela.takutnya tuhan je tahu,sempatlah minta ampun kat husband. AFter 3hour mcmtu, nurse kejut.Benda i igt ms tu ialah my husband, then they called my husband. MasyaALLAH my husband dh xrupa org..kesian die.2days i admitted, ramai melawat n me mcm dbwh sedar je. then brehat kat rumah 2 weeks.. i jd mcm psycho..everyday bc2 psl sakit puan ectopic prgnancy i kaji, ape sialp i,ape salah i di mana.smpai satu tahap my husband larang i bc2 sgt sbb i jd makin sedih,lm2 i jd okey bila sebab semua ni takdir Allah n naik smgat nk hamil lg..i strt jg pmakanan,buat jadual ovulation and after 2month, alhamdulillah prgnant lg,kali ni lebih details.after the 1st scan, i saw the baby are in side my worm alhamdulillah.... and now ( 11/11/2014) My baby dh msuk 4month 1 week..every time check up i nmpk die develop dengan baik..rs bersyukur sgt. What im trying to say now is... For those yg pernah alami ectopic pregnancy, jgn risau...Allah maha adil..Kita mampu prgnant lg kwn2 walau hanya bbekalkan sebelah tiub filoian. cuma cepat atau lambat je tu bgantung pd rezeki Allah nk kasi.Kita hanya perlu berusaha and serah pd ALLAH. Percayalah, ALLAH tu maha mengetahui maha mengasihani.

p/s : if korang nak minta share tips ngn i pun bole je kita sm2 share cerita.email me : epinky85@yahoo.com

Lee Yana said...

Sdih bila tbca cte akak ni..sbb sya pun da alami bnda yg sama..haml 8 minggu..gmbra d tarik dgn sklip mata..mgkn btl kata org kita tak dpt nak curah bsh syg kat dia d dunia tpi percaya dn yakin yg dia sdang menunggu kita d sna..hanya tu jelah cra nak ubt hati sndri yg menangs tanpa lagu ni..smoga apa yg d ambl akn d ganti dgn yg lbh baik..dan sya msh menunggu shingga kini..

Ida said...

Alhamdulillah, semua ok dan awak tabah dan tahniah atas rezeki baru.

Ketahui tanda-tanda awal kehamilan luar rahim yg saya coret di sini juga .. <a href="http://www.mysupervitamins.com/2015/01/mengandung-luar-rahim.html>Tanda Hamil Luar Rahim</a>

Shazana Sulaiman said...

Salam..sy pun nk cerite pengalaman sy.
7 tahun usia perkahwinan..masih blom dikurniakan zuriat..pernah jumpe doc gynae utk buat Hsg (kembangkan saluran falopio yg sempit) pd thn 2003. Period sy normal, tiap2 bulan dtg tp sering senggugut. Sepanjang tempoh berusaha utk dptkn zuriat, sy x pernah delay period, so upt test pun x penah tunjuk +ve. Tp bulan jan baru2 ni sy mengalami period yg x normal, just spotted n on off selang 2 3 hari. Berlaku selama 2 mgu. Msk mgu ketiga sy start rase nyilu n nyeri di kwsn dubur n abdomen belah kiri, mcm nk pitam pun ye. Skt sgt2. Time tu dh bleeding. Jumpe doc, doc srh wat upt test, sy ckp kt doc, wtpe nk wt test coz sy period. Doc srh wt gk. Bile tgk result..alangkah terkejutnye sy upt +ve..menangis kt ctu gk dpn doc. Sepanjang 7 thn, itulah kali pertame sy dpt result +ve. Tp gembira hanya seketika saje bile doc sahkn sy ectopic..

Shazana Sulaiman said...

Salam..sy pun nk cerite pengalaman sy.
7 tahun usia perkahwinan..masih blom dikurniakan zuriat..pernah jumpe doc gynae utk buat Hsg (kembangkan saluran falopio yg sempit) pd thn 2003. Period sy normal, tiap2 bulan dtg tp sering senggugut. Sepanjang tempoh berusaha utk dptkn zuriat, sy x pernah delay period, so upt test pun x penah tunjuk +ve. Tp bulan jan baru2 ni sy mengalami period yg x normal, just spotted n on off selang 2 3 hari. Berlaku selama 2 mgu. Msk mgu ketiga sy start rase nyilu n nyeri di kwsn dubur n abdomen belah kiri, mcm nk pitam pun ye. Skt sgt2. Time tu dh bleeding. Jumpe doc, doc srh wat upt test, sy ckp kt doc, wtpe nk wt test coz sy period. Doc srh wt gk. Bile tgk result..alangkah terkejutnye sy upt +ve..menangis kt ctu gk dpn doc. Sepanjang 7 thn, itulah kali pertame sy dpt result +ve. Tp gembira hanya seketika saje bile doc sahkn sy ectopic..

mastura mashudi said...

...

mastura mashudi said...

Salam. Sye baru je lepas menjalani operation coz ectopic pregnancy. Ni hari ke 4. Normal ke kalo hari ke 4 keluar darah mcm period tu dari faraj? Hari 1 smpi ke 3 x kuar pape pon.

Fatin Najwa said...

Salam sy pun baru menjalani operation pd 3/4 lalu ..darah yg keluar mcm period tu normal sbb sy jugak keluar mcm tu..tpy hari ni dh ta keluar lagi..sis boleh sy tanya tak?sis berpantang mcm mana?

Anonymous said...

Salam.sy jg mengalaminya.hr ni hari ke3 sy stelah menjalani pembedahan.hri ni kuj darah htm.adakah norml?..sy dah mula rasa sakit perut buang air besar tp takut nk buang..

Dr nasihat hnya boleh mengandung smula slpas 6bulan.hm xsbr rasanya coz ni first bby..tp dlm ms sama tkt nak mengandung.doakan sy..smuanya tjadi dlm skelip mata..

Anonymous said...

Assalam..18/9/13 sy dibawa dgn ambulans ke ospital.slesai solat maghrib trus xleh bgn.semput xleh nafas.suami pn panic n blur.baru je smalam tu kami tau yg sy pregnant..masa tu memg dh nyawa2 ikan..nurse nk amik bp pn x dpt reading..masa tu doc kata sy kna ektopik..dh pecah kat dlm..2 liter darah bkumpul dlm perut,6 beg darah diganti msuk dlm bdn saya.syukur sgt sy slmt.n btrima kasih yg x terhingga kpd pderma2 darah di msia ni.Allah je yg blh balas jasa anda semua..doc advice sy tgu setahun lbh kalu nk pregnant balik

Anonymous said...

Samb....
masa dlm pantang,kuat sgt perasaan sy tuk jejak kaki ke tanah suci.rindu x terhingga kpd Rasul kita..sehingga terbawa2 ke tahun hadapannya.2014..sy pun terfikir,adakah ini hikmah yg Allah nk beri kpd aku?untuk tunaikan umrah stelah dugaan yg Dia beri? saya pn usaha untuk tunaikan umrah n akhirnya baru2 ni sy dpt jgk pergi.alhamdulillah..
skrg sy disahkan pregnant lg..6mgu..tp scan blum nampak apa2 lg..sy bdoa byk2 n harap anda smua pn dpt doakn sy n kandungan slmt..trauma dgn kejadian sblm ni..

Anonymous said...

Assalamualaikum...sis, sy pn br sj mlakukan pembedahan yg sm 3 mggu lepas...bila sis dtg period smula ya? skrg sy ada keluar darah...takut bkn period pulaj.

rose arden said...

Assalammualaikum... Maaf ye...sy br je baca entry ni... Bulan 6 2013 sy disahkan pregnent, blm sempat buka buku merah sy rasa sakit2 sgt..then kluar darah skit. Then g gh doc scan x jumpa dan disyaki ektopik... Tp sepanjang di wad doc cuba cr janin masih x jumpa dah scan bape kali ari tu. Doc suntik dan dok wad selama 48 jam.Bila darah dah x kluar doc dah suh sy blk. Doc ckp bhcg naik..then blh blk esoknye... Pagi nye tu pula sy bleeding byk, sakit mcm period... Doc sahkan sy keguguran... Mulanya sy menangis tp. Nk buat mcm mana bukan rezeki sy masa tu.. Darah mmg dah x kluar ptg tu...doc dah suh blk...sy x sure sbrnye sy ni pregnent ektopik ke x....masa darah byk kluar tu kluar skali dgn kantung.. Lps tu sy ada kes lain pula, katanye sy kekurangan platelete yg mnyebabkan keguguran.... Ujian yg amat berat buat sy.... Sy cuba pulihkan platelete then dah ok... Jan 14 pun sy disahkan pregnent then ari ke 5 lps expected period gugur...sy tabah je...then tahun ni 2015 sy disahkan pregnent bulan 2 ari tu dan keguguran skali lg pd minggu ke 7, hampir masuk minggu ke 8... Dugaan yg amat berat bg sy masa tu... Slps sy berpantang sy cek sniri sy disahkab pregnent lg ... Sy harap x kan berulang lg... Agaknye masa pregnent pertama sy tu knp doc suspek ay ektopik ye...then gugur sniri...

rose arden said...

Assalammualaikum... Maaf ye...sy br je baca entry ni... Bulan 6 2013 sy disahkan pregnent, blm sempat buka buku merah sy rasa sakit2 sgt..then kluar darah skit. Then g gh doc scan x jumpa dan disyaki ektopik... Tp sepanjang di wad doc cuba cr janin masih x jumpa dah scan bape kali ari tu. Doc suntik dan dok wad selama 48 jam.Bila darah dah x kluar doc dah suh sy blk. Doc ckp bhcg naik..then blh blk esoknye... Pagi nye tu pula sy bleeding byk, sakit mcm period... Doc sahkan sy keguguran... Mulanya sy menangis tp. Nk buat mcm mana bukan rezeki sy masa tu.. Darah mmg dah x kluar ptg tu...doc dah suh blk...sy x sure sbrnye sy ni pregnent ektopik ke x....masa darah byk kluar tu kluar skali dgn kantung.. Lps tu sy ada kes lain pula, katanye sy kekurangan platelete yg mnyebabkan keguguran.... Ujian yg amat berat buat sy.... Sy cuba pulihkan platelete then dah ok... Jan 14 pun sy disahkan pregnent then ari ke 5 lps expected period gugur...sy tabah je...then tahun ni 2015 sy disahkan pregnent bulan 2 ari tu dan keguguran skali lg pd minggu ke 7, hampir masuk minggu ke 8... Dugaan yg amat berat bg sy masa tu... Slps sy berpantang sy cek sniri sy disahkab pregnent lg ... Sy harap x kan berulang lg... Agaknye masa pregnent pertama sy tu knp doc suspek ay ektopik ye...then gugur sniri...

meazrynn said...

Terima kasih semua yang sudi berkongsi pengalaman di sini. Tak sempat nak reply satu2..

Allah takkan menguji hambanya diluar kemampuan hambanya. InsyaAllah pasti ada hikmahnya. Selalu fikir positif, pasti yang baik2 akan dtg.

yg tanya macam mana saya berpantang dan hamil semula boleh tengok posting sy yg ni ye.

http://meazrynn.blogspot.com/2014/09/hamil-semula-selepas-ectopichamil-luar.html

Angela Yong said...

Hai kak ryn dan semua kawan2 baru disini, sedih saya baca kesemua cerita di atas. Maaf ye sy bru je baca entry ni.. Bulan 6 2015 saya disahkan mengandung 2 bulan. First period 7/5/2015. Last period 11/5/2015. Hari ni sy genap pregnant 12 week 3 day. 2x kali scan kantung n baby x nampak langsung. Hanya pundi kencing je nampak. Sekarang doktor refer sy ke hospital utk menjalani ujian vaginal scan. Saya tak ade rasa sakit2 atau bleeding. Saya panik juga sebab x tau kemana rahim dan baby sy pergi? Cuma kerap sakit belakang bahagian pinggang sahaja. Morning sickness juga ada sepanjang 2 weeks dlm kandungan 2 bulan lebih tu. Saya masih berasa takut apa sebenarnya yg terjadi kat saya? Boleh kak ryn dan kawan2 yg lain bg pandangan tak? Siapa pernah mengalami saya ni? Esok saya akan berjumpa dgn doktor pakar di hospital utk scan tru vaginal. Doakan saya dan baby tak ade ape2 ya semua. Kali ni saya hamil ank kedua. Doakan saya baik2 sahaja ya semua.

Anonymous said...

salam ryn awk ectopic kena potong tiub x???

Anonymous said...

Assalam semua.saya baru sahaja menjalani pembedahan disebabkan oleh ectopic pregnancy ni.sekarang sedang dalam tempoh berpantang.selepas keluar dari wad (saya operate di GH je),saya rujuk ke pakar sakit puan yg berdekatan.sebab GH hanya bagi ubat tahan sakit je,hairan pulak saya.di klinik ni,saya ada pelbagai ubat,antaranya antibiotik.ini kerana pakar tu cakap ectopic ni disebabkan infection di tiub fallopio..dia cakap boleh disebabkan oleh keputihan dan pemakanan..
Just nak tanya,apa nasihat doktor kawan2 semua selepas kena ectopic pregnancy ni?ada tak cara-cara untuk elakkan dari berulang kembali?
Terima kasih.

nyssapurple said...

sis, mcm mana bleh thu ecotpic klu xsakit? bacaan HCG brpa? sorry byk tnya

meazrynn said...

Nysapurple,

Mcm sy ada bleeding coklat2, tak banyak tapi dekat seminggu jugak. Tu yg cecepat pergi klinik. Bacaan HCG tu saya tak ingat, tapi meningkat 2x ganda dari bacaan pertama.

Anon,

Saya kena potong tiup belah kanan.

Saya ada tanya doktor yg rawat saya aritu macam mana nak elak dari terjadinya ectopic ni, dia pun tak pasti.


ica mel91 said...

Salam saya bulan 9 aritu operation mcm czer sbb luar rahim tube kanan buang..ade xyg kes mcm sye pastu hamil lagi?please

Anonymous said...

Salam.sy pun mengalami ectopic akhir thn lepas.operate buang tiub sebelah kiri...nak tanya,apa kaedah puan2 guna lepas abis pantang?kaedah cegah hamil yg sesuai.

Anonymous said...

Salam, bole saya tahu berapa ye kos pembedahan tu. Saya risau sgt. Harap dapat bantu saya.

Anonymous said...

Salam, bole tak kongsikan pengalaman awak dgn lebih detail. Dan berapa kos pembedahan kat hosp putrajaya. Saya dari putrajaya juga.

meazrynn said...

Ica mel91,

Biras kawan opis saya kena sama macam awak..operation czer. Bape bulan lepas tu pregnant balik. Dia kena ectopic sebulan lepas saya kena. Sekarang anak dia muda sikit je dari anak saya..

Awak jgn risau ye. InsyaAllah tak lama lagi turn awak pulak.. :)

meazrynn said...

Anon,

Cerita detail sy dah cerita kat atas..psal kos pulak sbb sy kerja gomen so tak payah bayar pape. free je. Klau kerja swasta saya tak pasti pulak.

Kat entry ni saya ada cerita apa yg sy usahakan utk hamil balik..

http://meazrynn.blogspot.my/2014/09/hamil-semula-selepas-ectopichamil-luar.html

Keliru said...

As salam puan ryn...saya ada email puan tp blm ada ape2 reply...blh x puan email sye atau cara mcm mne tuk saya hubungi puan... Nie email sye... yatiaqua@gmail.com

UMMU KHAULAH said...

hurmm. saye dah bersalin ank pertama.. usia ank 10 buln sye preg yg kdua. tapi rase sakit perut belah knn dari awal preg. ingt perkra biase. tpi bile bce nii. rse takut sgt. esok bru nk pergi hospital. harap smuanye baik je.

UMMU KHAULAH said...

hurmm. saye dah bersalin ank pertama.. usia ank 10 buln sye preg yg kdua. tapi rase sakit perut belah knn dari awal preg. ingt perkra biase. tpi bile bce nii. rse takut sgt. esok bru nk pergi hospital. harap smuanye baik je.

princespink said...

Saya juga ada pngalaman yg sama mgndung luar rahim,9week pregnent...rasa sdih sgat slepas mnanti 3 tahun untuk mndapat cahaya mata,sblum ni saya pernah keguguran...pngalaman saya terpaksa buang tiup kiri dan smasa saya mnjalanni operation dbuat scara kcemasan...keadaan saya kritikal,saya dah pengsan bberapa kali semasa hndak ke hospital.tekanan darah 55/42..rendah sangat..dsebabkan pmbedahan yg dilakukan secara emegency saya khilangan banyak darah,dan panjang pmbedahan pada perut saya sepanjang 9cm...mula2 saya mcm tak percaya,tiada tanda2 awal ectopic pregnency..ttapi saya anggap ini smua ujian dari allah...doakan saya mgandung smula lepas ni.sy tpaksa bpantang seperti org bersalin kerana luka yg besar..saya harap ada sinar yg mnanti dsbalik duka.

Scha Shikin said...

as salam k.rin sy shikin 25 dr kl,sy mengalami kes yg sama sperti akak.skarang tgh brpantang,baru saja buat pembedahan pd 22/11/16.cuma bezanya sy xde saham,😊 baby baru nk masuk 2bln

Scha Shikin said...

as salam k.rin sy shikin 25 dr kl,sy mengalami kes yg sama sperti akak.skarang tgh brpantang,baru saja buat pembedahan pd 22/11/16.cuma bezanya sy xde saham,😊 baby baru nk masuk 2bln

Scha Shikin said...

as salam k.rin sy shikin 25 dr kl,sy mengalami kes yg sama sperti akak.skarang tgh brpantang,baru saja buat pembedahan pd 22/11/16.cuma bezanya sy xde saham,😊 baby baru nk masuk 2bln