Resepi ayam panggang ni tersangatlah simple tapi rasanya peh, meratah sampai ke tulang. Hehe. Dua kali dah aku masak guna resepi ni. Memang terbaik. Hubby pun cakap sedap.
Jom tengok resepinya k.
Bahan,
Ayam, ikut banyak mana nak masak la ye.
*Halia 2 inci
*Bawang putih 4 ketul
*Lada hitam 2 sudu besar
Sos tiram 4 sudu
Madu 4 sudu
Garam
Kalau ayamnya banyak, lebihkan jugak bahan2 lain ye. Ikot kesesuaian. Kang tak sedap pulak nanti.
Kalau ayamnya banyak, lebihkan jugak bahan2 lain ye. Ikot kesesuaian. Kang tak sedap pulak nanti.
Cara,
Tumbuk bahan bertanda * hingga lumat. Kemudian masukkan bahan2 yang tinggal, Gaul sebati, rasa dah ok lumur pada ayam. Nak perap dulu pun boleh tak perap pun tak apa. Kalau tak perap, cucuk2 dulu ayam tu guna garpu ye.
Sebelum tu jangan lupa panaskan oven pada suhu 170/180C. Ikut oven masing2 la ye.
Siap dah lumur ayam, apalagi masukkanlah dalam oven, panggang selama 35 - 40 minit. Tak pun korang tengok dah masak tu teruslah matikan oven. Siap, sedap makan dengan nasi panas.
Selamat mencuba.
2 comments:
ratah mcm tu pun dah sedap.... terliur lak tgok..
sedapnya tengok...nanti nak tryla
Post a Comment