Tuesday, 22 May 2012

Persiapan Pertunangan

Assalamualaikum....

Lebih kurang seminggu lagi genap la sebulan aku menjadi tunangan Alan.  
Alhamdulillah, sepanjang tempoh ni tiada masalah yang berlaku antara kami.  Kami mengharapkan, hingga ke tarikh perkahwinan kami nanti tiadalah dugaan-dugaan berat yang perlu kami tempuhi. 
Semoga semuanya dipermudahkan olehNya. Amin.

Hari ini, aku nak mencoretkan pengalaman menguruskan persiapan majlis pertunangan aku. Aku mengidamkan majlis yang serba sederhana saja.  Almaklumlah, hanya majlis pertunangan.  Jemputan pun hanya saudara terdekat, kawan-kawan rapat dan jiran-jiran sahaja.

Sebenarnya, perancangan untuk bertunang ni dah lama. Rasanya start dalam bulan 5 tahun lepas macam tu.  Tapi kitaorang fikir lama lagi, so persiapan pun tak dibuat.  Mula-mula rancang nak buat bulan 12, tak jadi.  Tukar pulak bulan 3 anniversary kitorang pun tak jadi.  Lepas tu nak buat bulan 5, tak boleh jugak.  Last2 minute check kalendar, kami bersetuju memilih tarikh bersejarah 29/4/2012 (Ahad).  Mintak persetujuan kedua belah parent, diorang bersetuju.  Parent Alan memang tak kesah, diorang serahkan pada aku bulat2.

Dapat date tu pun sebulan sebelum majlis.  Mau tak terkejar kan.  Mane nak cari barang hantaran, buat gubahan, cari mak andam dan lain2.

Fuh, memang stress la time tu. 

Kita start dengan cincin dulu la ye.

Cincin ni kitorang dah cari awal.  Sebab yang ni kan mahal, so kalau keluar sekelepuk dengan barang hantaran lain mesti menangis. Hehe.. Cincin ni kitorang beli bulan 9, 17/9/2011.  Dua bentuk cincin kami pilih, untuk risik dan tunang sekali. Pastu simpan la kat rumah, sekali sekala berangan sekejab jari disarungkan cincin.  Haha.

Step kedua kami survey untuk andalam pulak.

Kami survey dalam bulan 2 kalau tak silap.  Yela budget nak tunang bulan 5 kan, rasa-rasa sesuai dah tu.  Cari punya cari kat Bandar Kota Tinggi semuanya RM 700++.  Fuh, mahal tu.  Last2 aku deside cari kat FB.  Jumpa ASH D ANDAMAN.  Siap mini pelamin+makeup+accesories+baju = RM 500.  Aku sangat puas hati dengan hasilnya.

Lepas tu barang hantaran.

Kami decide buat 7 berbalas 9.  
Hantaran pihak aku --->sireh junjung, cup cake, ipad, baju nikah, sejadah, kasut, set mandian, coklat dan samping
Hantaran pihak Alan --->sireh junjung, kek, baju nikah, cincin, telekung dan set mandian.
Gubahan hantaran aku buat untuk kedua2nya.  Penat otak cari idea.  Last2 siap jugak akhirnya.

Fotographer 

Yang ni pun cari kat FB jugak HMR FHOTOWORK.  Untuk majlis tunang hanya RM 450.  Berbaloi-baloi..hehe...haris datang sangat awal, dalam 12.30 tghari.  Takot sesat katenye walaupun dah bagi peta.  Hehe.  Hasil memang terbaik dan haris jenis yang tak kesah.  Sporting.  Kerja yang cepat.  Tapi album tak dapat lagi sebab belum sempat ambik takde masa nak jumpa haris lagi. 

Doorgift

Aku bagi simple2 je.  Ole2 sikit untuk semua yang hadir.  Coklat cadbury+air kotak+kek apollo+jajan jagung.

Makanan

Juadah di Majlis Pertunangan aku biasa-biasa saja.  Nasi Campur.  Lauknye Ayam Masak Merah, Labu Masak Lemak, Sayur Capcai, Sambal Belacan, Buah-buahan.  Memang aku decide nak hidang makanan kampung.  Serius bukan nak puji lauk sendiri, tapi bila aku makan, peh memang sedap sangat lauk2 yang mak n jiran2 aku masak.  Sumpah.  Aku makan ni pun dah malam sebab petang tu dah takda selera.  Rasa kenyang je.  Haha..

Okeylah, setakat ini dulu.  Penat dah taip ni.  Nanti aku share kan gambar2 kat dalam ni untuk tatapan diri sendiri jugak. Hehe..


Bagi tengok 1 dulu.  Adios.  Salam !






  






7 comments:

Jaz's Collections said...

ape fb photographer tu ye? ngn fb pekej pertunangan tu? ade link x? nak jenguk2 ^_^

meazrynn said...

Jaz's Collection :

fb photographer tu..HMR photowork..
cube awak search kat fb mesti ada..
ni link blog die ye..
http://hmrphotoworkdesign.blogspot.com/

btw thanks ye sudi singgah sini.. :)

Bie Cimbelang :) said...

menarik2.. suka baca persiapan majlis org :))

meazrynn said...

Bie Cimbelang:

hehe..awak dah ke belom..kalo belom cari maklumat byk2 tau..senang nnti..lg 1 jgn wat psiapan last minute... :)

bestnye awak study kat australia..nnti kalo saya nk jln sana bolehlah awak tunjuk jln ek.. :)

btw thanks sudi singgah blog sy.. :)

Anonymous said...

maaf nak tanya..
set pertunangan..pelamin n make up tu de tak fb die..nak nengok

gadis perindu said...

nie dkt area mn ek?clu kt kedah dy dtg x?

via savira said...

butuh diperhatikan juga ya soal perawatan wajah ? http://www.mitrakosmetik.com/mengintip-manfaat-buah-apel-untuk-wajah.html